Kommunen svarar: "Våldet är ett stort problem"
Ansvarig chef beklagar de svåra arbetsförhållandena som personliga assistenter jobbar i. Hon är medveten om våldsproblematiken.
- Det finns brukare inom området som har en svår problematik. Dessutom sker arbetet hemma hos brukarna, inte sällan ensamarbete, vilket ibland medför att stödjande åtgärder från chef fördröjs.
- Vi vet att det förekommer våld mot personalen, och det är fruktansvärt. Vi har tydliga rutiner för arbetsskadeanmälningar som följs upp, säger Carina Bergstedt.
Personalens kritik mot enhetscheferna tror Carina Bergstedt beror på resursbrist och att cheferna står inför svåra prioriteringar. Hon har tagit del av den kritik som framkommit i artikeln ovan.
- Jag kan tyvärr inte gå in på det enskilda fallet, men generellt ska det naturligtvis inte gå till så här. Jag kommer dock personligen att utreda vad som hänt och ta kontakt med Teresa Gala. Att chefer hotar personal är inte något jag känner igen och det är absolut inte acceptabelt.
-Alla chefer och medarbetare är mycket måna om brukarna och att de inte ska fara illa. Men cheferna har också ansvar för att personalen inte far illa. Om man känner sig illa behandlad av sin chef har man en skyldighet att anmäla och informera.
I ett inspektionsprotokoll från Arbetsmiljöverket 2005 framgår att arbetsbördan för chefer inom den kommunala omsorgen i Uppsala är mycket hög och att detta går ut över personalens arbetssituation. Detta är något kommunen har arbetat med de senaste tre åren. Dessutom tog Uppsala kommun i februari fram en särskild arbetsmiljöplan för att förbättra villkoren för personliga assistenter.
- Den ekonomiska nivån måste vi rätta oss efter. Ibland krockar resurserna, bland annat möjligheterna att sätta in dubbelbemanning, med kraven på en acceptabel arbetsmiljö och det är ett problem som vi på alla sätt måste försöka lösa, säger Carina Bergstedt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!