Hemlöse Paul, som egentligen heter något annat, har berättat för UNT om de svårigheter som han upplevt för att få hjälp med sitt alkoholmissbruk, men också om den "misär" som han menar råder på kommunens härbärge i Librobäck där han bor i dag:
– Vi delar rum och man har ingen aning om vem man ska bo med – om det är en person med psykiska problem, eller ännu värre – en person med kniv. Vi som är alkoholister får blåsa för att få komma in, men de med drogproblem kan bara knata in på boendet med sina piller.
Ann-Christine Dahlén, avdelningschef på socialförvaltningen, säger att härbärget i Librobäck är ett akutboende för missbrukande män och att orsaken till att det skiljer sig på testningarna beror på individen själv.
– Om personalen ser att en person är kraftigt påverkad testas personen för att man ska veta i vilket skick han är i och om det är läge att tillkalla sjukvård. I andra fall kan det vara på uppdrag från socialtjänsten att vissa personer ska kontrolleras mer regelbundet, det är då man utreder om det finns motivation för ett annat boende hos personen, säger Ann-Christine Dahlén.
– Det finns alltså ingen nolltolerans mot att man är påverkad på härbärget.
Vad är personalens uppgift?
– Deras uppgift är att se till att verksamheten på härbärget fungerar och erbjuda mat, dusch och att få tvätta kläder. Sedan ska personalen också se till att personerna som bor där uppfyller de krav som finns.
Vilka krav är det?
– Till exempel att man inte får ta droger inne på boendet.
Men om det nu sker – vad händer då?
– Om man kan härleda vems drogerna är ska den personen avvisas från boendet.
Kan du förstå kritiken om att det är väldigt stökigt?
– Jag kan förstå att det är jobbigt att bo på ett härbärge och många människor mår väldigt dåligt, det är till exempel ganska vanligt med samsjuklighet. Men om man är motiverad och tar emot hjälp och vill ha en förändring själv så ska man kontakta sin handläggare. Sedan har jag full förståelse för att är det är väldigt påfrestande om man inte är van vid att leva som hemlös.
Vilka hjälpinsatser finns att få för en missbrukare som bor på ett akutboende idag?
– Det är svårt att svara på eftersom det ser väldigt olika ut från person till person och vilka förutsättningar man har – en del behöver kanske komma in på ett behandlingshem och andra behöver gå i stödsamtal hos sin handläggare.