Kommunen svänger om tillagningen
Uppsala kommun undersöker nu möjligheterna att laga mer mat i egna kök. Kommunen har tidigare sagt nej till detta och hävdat att det är för dyrt att bygga tillagningskök. Men de senaste veckornas händelser har förändrat den inställningen.
— Jag tycker att den minskade kapaciteten är oroväckande om vi ska klara att tillgodose äldreboenden med mat. Hasselparken som snart ska börja byggas måste köpa maten från en extern leverantör eftersom ett mottagningskök är planerat. De ska ha 70 platser och ingen vet varifrån maten ska tas, säger Monica Rönn, chef för kostservice I Uppsala.
''Jag hade fel''
Då UNT belyste frågan för några veckor sedan menade Christer Öhrnell, uppdragschef vid äldrekontoret att fler produktionskök i kommunen inte ens övervägts eftersom det fanns tillräckligt med resurser. Nu har han ändrat sig.
— Jag hade fel och det inser jag när jag tillsammans med kostservice nu gått igenom alla kommunens produktions- och mottagningskök.
Monica Rönn har nu fått i uppdrag att undersöka vilka kök som skulle kunna sättas i stånd igen som produktionskök. och vad detta skulle kosta. Beräkningar visar att om ett boende har 80 vårdplatser är ett eget produktionskök billigare än att köpa maten utifrån.
Konsult ska undersöka möjligheterna
- Men jag vill ändå säga att det kommer inte att bli någon allomfattande filosofi att bara ha produktionskök. Men på några ställen hoppas jag att vi kan börja laga mat, säger Christer Öhrnell.
Redan den här veckan ska en kökskonsult kopplas in för att undersöka om Snickarens kök, där det tidigare lagades mat åt 400 personer, åter kan öppnas.
— Vi måste hitta en lösning till Hasselparken som ritats utan tillagningskök. Johannesgårdens kök kommer också att stängas så där kan inte maten tas ifrån. Det är bra att ansvariga nu förstått att vi har för lite kök i Uppsala, säger Monica Rönn.
Skolkök byggs ut
I Stenhagen ska ett nytt skolkök byggas och meningen är då att kapaciteten ska vara så stor att man ska kunna leverera mat till äldreboenden i närområdet.
— Kommunen klarar i dag inte att laga och distribuera de 750 kylda matlådorna genom hemtjänsten. Problemet är att vi saknar utrustning för att kylförvara maten. Det enda ställe man möjligen skulle kunna klara produktionen är på Leopold i Nyby. Men för att klara produktionen behöver komplettera med legotillverkad mat ibland, säger Monica Rönn
Det kan även bli aktuellt att utöka produktionen vid Porfyren i Eriksberg.
Agneta Boström, (s) ordförande i produktionsnämnden för vård och bildning:
— Det är verkligen läge att börja att titta på egna kök nu efter det som hänt. Men innan vi kan göra det måste det komma ett uppdrag från äldrenämnden.
Fakta
I Uppsala kommun serveras dagligen cirka 4000 portioner mat till äldre. Merparten, 2900 portioner tillagas av kommuner. Resterande 1100 portioner köps från andra leverantörer. Den största är Medirest som utöver drygt 700 matlådor till hemtjänsten och de kommunala boendena Frodegården och Lundgården även förser andra vårdgivare med mat.
På Medirests kök på Ulleråker lagas cirka 6000 portioner dagligen. Merparten går till skolor och sjukhus, men en del till äldreboenden.
Kommunen egen måltidsproduktion debiteras 83:26 kronor för mat till helinackordering vilket innebär att frukost, lunch, middag och mellanmål ingår.
Medirest debiterar kommunen 36:40 kronor för en kall lunch. Sallad, smör, bröd och dryck ingår inte.
Källa: Uppsala kommun
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!