Kommunen söker ny fårentreprenör

Det bräker i Polacksbacken - Uppsala fårtjänst HB är i arbete.Men framtiden för betet i stan är osäker, till hösten ska djuren säljas. Uppsala kommun vill fortsätta att leasa får som gräsklippare, och söker nu en ny entreprenör.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2007-07-07 00:01
- Hej flickorna!
- Bäähää!
När Ingrid Falk, som driver Uppsala fårtjänst tillsammans med Jan Gosselman, hälsar på de 30 tackorna med lamm som betar i Polacksbacken flyter förmiddagstrafiken förbi på Dag Hammarskjölds väg precis utanför.
- Här var vi först med att beta med får i urban miljö, och det har fungerat över förväntan, säger Jan Gosselman, och stödjer sig mot sin herdestav.

I Polacksbacken startade fårbete på försök i början av 1990-talet, och sedan dess har idén vunnit mark som ett billigare och miljövänligare alternativ för kommunen än parkarbetare med gräsklippare och röjsågar.
Jan Gosselman har sysslat med får i 35 år, Ingrid Falk i drygt 20. Han gick egentligen i pension för tre år sedan, och nu känns vinterns dagliga utfodring av hundra tackor för tung.
Jan Gosselman tycker det ska bli skönt att sluta, men han kommer att sakna djuren, och kontakten med stadsborna.
- Vi ska sälja alla får, all utrustning och all inredning för att inte förledas att skaffa några sedan. Vi arbetar vidare med de andra ben som företaget står på.
Uppsala fårtjänst säljer bland annat inredning till fårhus, håller kurser för fårägare och tappar sperma på baggar av utrotningshotade raser och lägger i genbank åt Jordbruksverket.
Fåren stannar i företaget tills betet är slut i höst. Sedan säljs de - kanske till någon som vill ta över stadsbetet, annars till flera andra och sprids över landet.

Uppsala kommun vill behålla fårbetet. I Polacksbacken, Ekebydalen och Stabby backe, där det finns alternativ till får, sparar kommunen mellan 15 och 20 000 kronor om året, säger Anders Bretz, åkerfogde på Uppsala kommun.
I Polacksbacken har artrikedomen ökat sedan fåren kom, jungfruört och blåklocka växer här igen.
Anders Bretz påpekar också att får varken är allergena eller aggressiva.
- De går inte till angrepp. Det är ingen som är rädd för får som man kan vara för en ko. Betande får och människors rekreation går hand i hand.
I fjol klev fåren omkring i Slottsbacken, men resultatet blev mediokert och motsvarade inte den höga prislappen.
- De hade behövt vara där hela sommaren, nu var de där två gånger två veckor, och det var tillsyn dygnet runt. Det kostade 40 000 kronor, säger Anders Bretz.
Han vill ändå inte ge upp tanken på får i Slottsbacken och för fram en idé om att Securitas kan utvidga sitt bevakningsområde på kvällar och nätter.
- När de ändå går i slottsträdgården kan de titta till fåren, men de har förstås inte djurögat.
FAKTA
Ett 30-tal kommuner i landet har liksom Uppsala får som betar på sin mark, antingen egna besättningar eller inhyrda får.
I Uppsala betas omkring 50 hektar, och kommunen betalar 1000 kronor per hektar.
I år betar 100 tackor och 150 lamm i Polacksbacken, Kronparken, Ekebydalen, Stabby backe, Observatorieparken, och vid Kung Björns hög i Hågadalen.
Källa: Jordbruksverket och Uppsala kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om