I slutet av september gjorde miljöförvaltningen en kontroll på krogen Baren Baren i Uppsala, efter ett tips om att man inte kunde beställa mat där. Krogen, då under ett annat bolag, förlorade förra hösten sitt serveringstillstånd för att matutbudet varit för dåligt, men fick nytt serveringstillstånd i början av året.
Av de rätter som fanns på menyn kunde man enligt kommunen den aktuella kvällen bara beställa chicken nuggets och fish & chips, övrigt var antingen fryst eller saknades. Ingen gäst hade nappat på det erbjudandet och ingen mat hade sålts under dagen.
Enligt alkohollagen måste ett serveringsställe kunna erbjuda lagad eller tillredd mat och ha ett varierat utbud av rätter. Krogen har uppgett att man även erbjöd frysta hamburgare, sås till rätterna och glass med chokladsås till efterrätt. Anledningen till den tunna menyn var att den var under översyn och skulle förändras. Man säger också att man under året regelbundet sålt mat för sammanlagt 120 000 kronor exklusive moms.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden noterar att några hamburgare aldrig påträffades vid kontrollen och slår fast att matutbudet inte räcker. Men eftersom bristerna bara konstaterats vid ett besök och eftersom krogen uppger att man normalt sett säljer mat, får man bara en erinran – den lindrigaste påföljden.
Enligt Zmajko Petronijevic, ägare som numera också driver krogen, handlar det om ett missförstånd om hur många rätter man egentligen behöver ha enligt alkohollagen.
– Jag har inte hunnit läsa beslutet än, men jag har pratat med kommunen. Allt är fixat nu och vi har en full meny, säger han.