Kommunen slåss för att få ställa matkrav

NYHETER. Antibiotikafri uppfödning. Max åtta timmars transport innan slakt. Bedövning innan slakt. Det är tre djurkrav som Sigtuna kommun ställer vid upphandling av mat. Nu hävdar en leverantör att kraven är olagliga och tar strid om saken.

Uppsala2014-02-18 17:02

Det är grossisten Servera som driver ärendet i förvaltningsrätten. Enligt företaget strider kommunens djurskyddskrav mot lagen om offentlig upphandling, LOU. Detta eftersom kraven går längre än EU:s minimiregler om djurskydd, vilket skulle göra att de blir diskriminerande mot leverantörer från andra länder.

Mathias Sylwan är förbundsjurist på organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, och företräder kommunen i fallet. Han säger att grossistens argument inte håller.
– Servera övertolkar lagen kraftigt. Om man inte fick ställa andra krav än minimilagstiftningen så kan man inte ställa krav om vare sig djurskydd, miljö eller kvalitet, säger han.

Enligt Serveras ansökan till förvaltningsrätten följer kraven som kommunen ställer svensk djurskyddslagstiftning och de blir därför diskriminerande. Företaget hänvisar också till flera domar som säger att myndigheter inte får kräva att svensk lagstiftning ska följas, något som även Konkurrensverket har slagit fast eftersom det skulle strida mot EU-regler.

Mathias Sylwan säger att kommunens krav däremot inte är utformade så att man efterfrågar att svensk lagstiftning följs, utan att kraven gäller specifika frågor som transporttider. Enligt honom är sådana krav okej enligt LOU. Enligt en skrivelse från SKL har både Högsta förvaltningsrätten, som är högsta nationella instans för frågorna, och Europeiska kommissionen, slagit fast att en myndighet får ta hänsyn till miljön vid upphandling, och att djurskyddskrav är en form av miljöhänsyn.

I sin ansökan har Servera också klagat på att kommunen skrivit att man planerar att låta skolbarn göra mindre matinköp från gårdar i omgivningen i pedagogiskt syfte. Enligt Servera så ska den maten också upphandlas enligt LOU, särskilt som kommunen uppgett att summorna kan bli upp till tio procent av vad man totalt handlar för.
– Om upphandlingen sker som en del av undervisningen så måste man få göra den, så länge den är av liten omfattning, säger Mathias Sylwan.

Däremot får en kommun inte ha krav på att all mat som köps ska vara närproducerad, säger Mathias Sylwan. Det strider mot frihandelsreglerna.

Mathias Sylwan hoppas att fallet kan avgöras inom en månad.

Vad händer om Servera får rätt?
– Det beror på. Det är första instans så domen blir inte prejudicerande. Kommunen kan överklaga till kammarrätten, säger Mathias Sylwan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om