Ny funktion för att anmäla fel i Uppsala

På ett år kommer drygt 15 000 felanmälningar in till kommunen. Nu stängs mobilappen för att anmäla fel och i stället kommer det enbart att vara en webbaserad tjänst för felanmälningar,

Träd som fallit är en vanlig orsak till felanmälan. Det är dock oklart om skadegörelsen av kungens träd i Slottsbacken för ett år sedan kom in i felanmälningssystemet.

Träd som fallit är en vanlig orsak till felanmälan. Det är dock oklart om skadegörelsen av kungens träd i Slottsbacken för ett år sedan kom in i felanmälningssystemet.

Foto: Ebba Andersson

Uppsala2024-04-20 04:30

Nyheten i korthet

  • Uppsala kommun stänger mobilappen för felanmälningar och ersätter den med en webbaserad tjänst. Orsaken är att avtalet med app-leverantören löpt ut och det nya företaget inte erbjuder en app-lösning.
  • Under 2023 tog kommunen emot 15 293 felanmälningar, främst gällande brister på gator och cykelvägar. Webbplatsen anpassar sig till mobilen eller datorn, men funktionen att peka ut platsen för felet kan vara svår att hantera i mobilen.
  • Det nya systemet kan begränsa var fel kan anmälas, men funktionen är ännu inte aktiverad. Det är oklart om detta kommer att förbättras jämfört med det gamla systemet, där det inte gick att anmäla fel på alla kommunala gator och cykelvägar.

Potthål, bristande snöröjning och andra brister på gator och gång- och cykelvägar är den vanligaste orsaken bakom de 15 293 felanmälningar som kom in till kommunen under 2023.

Martin Larsson, verksamhetscontroller på stadsbyggnadsförvaltningen, säger att felanmälningarna är viktiga.

– Det innebär att medborgarna är med och hjälper till. Det är jätteviktigt att de fortsätter att anmäla fel, säger han.

undefined
Potthålen i Uppsala är något som engagerat felanmälande Uppsalabor.
undefined
I vintras kom det in många felanmälningar om bristande snöröjning vid Hamnplan.

Tidigare har det funnits en mobilapp där invånarna har kunnat lämna sina felanmälningar, men nu stängs den ner. Skälet till detta är att avtalet med företaget som levererat systemet har gått ut.

– Det nya företaget erbjuder ingen app. Därför kommer systemet att vara webb-baserat. Det blir jättedyra utvecklingskostnader om vi skulle ordna en egen app som fungerar tillsammans med det nya felanmälningssystemet, säger Martin Larsson.

Webbsidan anpassar sig delvis till mobilen eller datorn man använder för att surfa in på felanmälningssidan. Funktionen för att peka ut platsen för felet är dock något svårnavigerad när UNT testar det nya systemet med mobiltelefonen.

Ett bekymmer i det gamla systemet var att det inte gick att anmäla fel på gator och cykelvägar som passerar mark som inte kommunen äger. Bland annat var det ett problem i delar av Storvreta samt på cykelvägen mot Sävja/Nåntuna. Tekniskt berodde det på att man lagt fastighetskartan, men inte kommunens väghållningskarta, som ett filter i felanmälningssystemet. 

undefined
Träd som fallit är en vanlig orsak till felanmälan. Det är dock oklart om skadegörelsen av kungens träd i Slottsbacken för ett år sedan kom in i felanmälningssystemet.

Även i det nya systemet kan man lägga in kartlager som begränsar var det är möjligt att anmäla fel. Än så länge har man inte slagit på den funktionen och Martin Larsson kan inte säga om detta kommer att bli bättre i det nya än i det gamla systemet.

– Jag vet att frågan har diskuterats, men allt är inte satt hur vi ska använda det, säger Martin Larsson.

Någon statistik över hur lång tid det i genomsnitt tar att åtgärda felen som anmäls finns inte.

15293 rapporter

Så fördelas felanmälningarna på olika kategorier:

Gata, gång- och cykelväg: 5 218

Papperskorgar, parker mm: 1 597

Felparkerade och övergivna fordon: 1 474

Belysning: 1 261

Träd, natur, vandringsleder, friluftsområden: 1 199

Klotter: 756

Kommunala fastigheter: 562

Trafiksignaler: 418

Gatubrunnar: 401

Cykelpumpar/cykelräknare: 235

Glaskross: 229

Bänkar och annan utrustning: 221

Djur: 203

Elskåp mm: 186

Parkeringar: 175

Elsparkcyklar: 173

Elljusspår, utegym mm: 129

Badplatser: 68

Övrigt: 788

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!