Kommunen ska se över Musikvägen

Sedan några år tillbaka är det tidigare övergångsstället på Musikvägen, där fredagens dödsolycka inträffade, borttaget och så sent som för några veckor sedan höjdes hastighetsbegränsningen från 30 km/h till 40 km/h. Men nu ska ett övergångsställe kombinerat med farthinder byggas så snart som möjligt, uppger kommunen.

Foto:

Uppsala2019-05-14 21:51

I fredags avled en man efter att ha blivit påkörd av en polisbil på Musikvägen i Gottsunda, en kvinna skadades svårt. Flera boende i området har berättat för UNT att de bara väntat på att olyckan skulle ske. Tidigare fanns två 30-skyltar på vägen, vilket bildade ett slags naturligt farthinder. Men senare höjdes hastighetsbegränsningen till 40 km/h. Det har också funnits ett övergångsställe vid olycksplatsen. Detta togs dock bort i samband med att cirkulationsplatsen vid Hugo Alvéns väg/Musikvägen byggdes om 2012.

En kvinna har berättat för UNT att hon kontaktade kommunen för några år sedan och bad om åtgärder för att få ner farten på Musikvägen, allt från fler hastighetskontroller till övervakade övergångsställen och fartgupp. Och häromdagen – bara ett par dagar innan olyckan – hörde hon av sig till kommunen igen om att de inte kan ta bort farthinder utan att sätta dit nya.

– De svarade då att de ska utvärdera 40-sträckorna och att det tidigast våren 2020 kan komma fartgupp eller liknande, säger kvinnan.

UNT har sedan olyckan i fredags försökt nå kommunen för en kommentar om de ändrade hastighetsbegränsningen på Musikvägen.

Sent på tisdag eftermiddag fick UNT mejl från Tove Västibacken, enhetschef på trafik och samhälle, Uppsala kommun.

Hon svarar att Musikvägen fått 40 km/timmen i samband med kommunens ambition att få ett gatunät med mer samstämmighet, oavsett var man befinner sig i kommunen.

Att övergångsstället togs bort 2012 har att göra med att cirkulationsplatsen byggdes om och då bedömdes det inte att det fanns ett behov av ett nytt.

– Övergångsställen utan hastighetsdämpande åtgärder är inte heller säkra om det saknas farthinder utan kan rentav vara en dödfälla eftersom den oskyddade trafikanten inte är lika uppmärksam på trafiken, säger Tove Västibacken.

Varför togs de naturliga farthindren, i form av markbundna 30-skyltar, bort då?

– Vi hade som ambition att ha kvar dessa bågar när vi påbörjade arbetet med att införa nya hastighetsgränser. Det visade sig dock vara svårt, många av dem var i dåligt skick och det tog orimligt lång tid att byta ut 30-skyltarna mot 40, säger Tove Västibacken.

Kommunen har nu ett förslag att bygga ett övergångsställe kombinerat med farthinder så snart som möjligt. Ett övergångsställe var inte inplanerat från början men olyckan har gjort att kommunen ändrat sig. För att detta ska kunna bli verklighet måste också kollektivtrafik och blåljusfordon godkänna förslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om