UNT har tidigare berättat om hur föräldrar i samband med skolvalet ser till att tillfälligt folkbokföra barnen på en adress som ger större chans i urvalet till en viss skola, samtidigt som hela familjen bor kvar på sin ordinarie adress. Det är ofta en vän till familjen eller en släkting, som hjälper till med detta.
UNT har nu begärt ut uppgifter från skattemyndigheten om vilka som flyttat i samband med årets skolval.
I tio av fallen kan man vid en enkel koll se misstänkta omständigheter: barnen har tillsammans med någon av föräldrarna flyttat in i en lägenhet där det redan bor andra personer, eller också har de inom loppet av några månader flyttat fram och tillbaka mellan två adresser.
Det finns även fall där man kan misstänka att föräldrarna satt fusket i system.
En familj lät inför omvalet folkbokföra mamman och dottern, som skulle söka till årskurs 4 i Tiundaskolan, på mormoderns adress i Luthagen, vilket gjorde att dottern fick den önskade skolplatsen. I det ordinarie skolvalet hade dottern i stället fått plats vid Östra Stenhagenskolan. Även i samband med det ordinarie skolvalet ändrades adressen för delar av familjen.
I samband med ett tidigare skolval agerade familjen likadant. Då folkbokfördes två söner som skulle börja förskoleklass i Eriksskolan och femte klass i Tiundaskolan hos mormodern i Luthagen. Den tillfälliga adressen var bara registrerad i folkbokföringen under drygt tre månader över skolvalsperioden.
En klasskamrat till flickan, som även hon vid det första urvalet i årets skolval blivit placerad på en skola i Stenhagen, ändrade också adress inför omvalet. Hon fick då plats på Tiundaskolan med hjälp av den nya folkbokföringsadressen. Pappan folkbokförde sig tillsammans med dottern hos en tidigare kollega till sin svärmor. Svärmoderns kollega, som är bosatt i Luthagen, har dessutom tidigare haft en chefsposition inom skolväsendet i Uppsala kommun.
UNT har sökt föräldrarna i båda familjerna. När pappan i den ena familjen svarar säger han bara att han inte vill kommentera saken.
Men om det är något som inte stämmer är det väl bra om du kan ge din bild.
– Jag kommer inte att lämna några kommentarer kring det.
Att någon lämnat oriktiga uppgifter är ett giltigt skäl till att ta tillbaka ett beslut om skolplacering. Men utbildningsförvaltningen tänker inte ändra några beslut på grund av fusket.
Giggi Thomson, chef för individstöd vid utbildningsförvaltningen, vägrar att ställa upp på en intervju och svarar bara på frågor via mejl. Hon uppger att kommunen vidarebefordrar alla anmälningar till Skatteverket. Någon kontroll av vad Skatteverkets utredning gett för resultat gör man inte.
"Vi är ingen rättsinstans. Vi har inte i uppdrag och heller inte resurser att leta efter dessa fel."
Varför har ni inte gjort någon uppföljning av de anmälningar som gjorts?
"Med anledning av dina frågor har vi nu kontaktat Skatteverket och frågar hur handläggningen går till. För tillfället är handläggningstiden väldigt lång, ca 8 månader. Detta innebär alltså att de nu anmälda ärendena inte kan påverka höstens skolplaceringar."
Trots upprepade påstötningar har UNT inte fått något svar på frågan om hur antagningsenheten ser på sitt ansvar för att underlaget till skolplaceringarna är korrekt.