Uppsalas satsning mot bidragsbrott blev slag i luften

Uppsala kommun har skärpt granskningen av de som får ekonomiskt bistånd. Men i fjol var det bara 13 procent av anmälningarna om misstänkt fusk som polisen skickade vidare till åklagare.

Andreas Falk

Andreas Falk

Foto: Privat, Staffan Wolters

Uppsala2025-01-06 18:30

Kommunen lägger alltmer kraft på att stoppa de som fuskar med våra gemensamma tillgångar. "Uppsala kommuns förmåga att upptäcka och förhindra välfärdsbrott har ökat", skriver kommunen i en rapport.

Ett område där kommunen utökat sina granskningar är ekonomiskt bistånd, det som tidigare kallades socialbidrag. Men när ärendena överlämnas till polisen rinner de oftast ut i sanden.

Kommunen uppger att man under 2023 överlämnade 34 ärenden till polisen där man misstänkte att personer fifflat till sig ekonomiskt bistånd. 21 av anmälningarna ska ha lagts ner av polisen.

– För övriga 13 ärenden har vi ännu inte fått någon återkoppling av polisen. Det finns förbättringspotential när det gäller de här siffrorna, säger Andreas Falk som jobbar mot välfärdsbrott på Uppsala kommun.

undefined
Enligt polisen är det ibland svårt att bevisa att någon fuskat medvetet. På bilden polishuset i Uppsala.

Russell Morley, chef för Uppsalapolisens bedrägerisektion, bekräftar i stort sett kommunens siffror. Av de biståndsärenden som kommunen anmälde under 2023 var 13 procent färdigutredda i höstas och hade överlämnats till åklagare för bedömning om det skulle gå vidare till åtal.

– Bedrägeri med ekonomiskt bistånd är ett brott vi prioriterar. Vi har inlett förundersökning i samtliga fall som anmälts av kommunen men bevisningen har inte alltid varit tillräcklig, säger Russell Morley.

Att så många anmälningar läggs ner kan enligt honom bero på till exempel att det är svårt att bevisa att någon gjort fel medvetet. I andra fall kan det ha gått så lång tid innan polisen fått in ärendet att det varit omöjligt att styrka brott, beroende på att personens levnadsförhållanden förändrats.

undefined
Många av kommunens anmälningar om bidragsfusk läggs ner av Uppsalapolisen.

För att komma framåt har kommunen haft möte med polisen som beskrivit vilka uppgifter man behöver för att inte så många fall ska läggas ner.

På senare år har kommuner över hela landet ökat ambitionerna för att stoppa välfärdsbrotten. Liksom i Uppsala har det då uppdagats att polisen ofta lägger ner anmälningar om bedrägeri med ekonomiskt bistånd.

Det här framkommer i en färsk undersökning från SKR, Sveriges kommuner och regioner. Av 720 ärenden som kommunerna polisanmälde under 2022 hade endast 16 lett till fällande dom under våren 2024. Hälften av anmälningarna hade lagts ner medan resten av fallen ännu inte var avgjorda, visar rapporten.

– Utan en effektiv uppföljning från polis och rättsväsendet riskerar kommunernas ansträngningar att förlora sin avskräckande effekt, säger Roy Melchert, chef för SKR:s arbetsmarknadssektion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!