Kommunen säger upp avtal med kyrkans familjerådgivning
Uppsala kommun har sagt upp avtalet med Svenska kyrkans familjerådgivning, som har avlastat kommunens egna hårt belastade familjerådgivare.Enligt Randi Graungaard (v), ordförande i nämnden för vuxna med funktionshinder, har avtalet sagt upp på grund av att det blivit för dyrt.
— Frågan ska diskuteras i nämnden, säger Randi Graungaard.
Enligt Thomas Arvidsson, förvaltningschef i Uppsala kyrkliga samfällighet, har ersättningen från kommunen endast räknats upp minimalt under åren. Förra året låg ersättningen på knappt 280 000 kronor. Det uppsagda avtalet, som löper ut senare i vår, innebär att kyrkans familjerådgivning förlorar 200 000 kronor 2005.
- Det är beklagligt. Vi räknar med att slippa dra ned på verksamheten i år. Men på sikt är det oklart hur det blir. Frågan är hur kommunens egna köer påverkas, säger han.
Orimlig väntetid
Färsk statistik visar som UNT berättat att många som vänder sig till kommunens familjerådgivning tvingas vänta i åtta veckor på en första tid. Kommunens rådgivare har vid behov kunnat hänvisa till kyrkans rådgivning.
Eva Elfver-Lindström vid Socialstyrelsen, som har arbetat med en granskning av hur kommunernas familjerådgivning, anser att åtta veckor är en orimlig väntetid.
— Vi anser att två-tre veckor är rimligt, men har inga sanktionsmöjligheter gentemot kommunerna. Det är beklagligt om hjälpen uteblir med tanke på att utvärderingar visat på goda resultat av familjerådgivning, säger hon.
Även Elisabet Reimer vid länsstyrelsen i Uppsala anser att åtta veckor är en orimlig väntetid.
- Vi har tillsynsansvar, men kan i detta fall inte beordra kommunen att korta köerna. Däremot kan vi tycka att väntetiden är för lång, vilket vi också har uttalat, säger hon.
Randi Graungaard säger att kortare väntetider vore önskvärt.
- Men vi måste samtidigt leva upp till kravet på en ekonomi i balans, tillägger hon.
Fakta:
Sedan 1995 måste landets kommuner erbjuda familjerådgivning. De flesta som söker hjälp hos familjerådgivningen i Uppsala har barn och är i åldern 30-39.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!