Kommunen säger ja till flygplats på Ärna
Uppsala kommun säger ja i sitt remissvar om civilflyg på Ärna. Det stod klart efter en lång debatt i fullmäktige på måndagskvällen.
Så var det då dags för kommunfullmäktige att åter debattera frågan om civilflyg på Ärna. Den här gången med förhoppningen om att komma till ett beslut. Men redan innan punkten kunde avhandlas av de närvarande politikerna hann frågan om jäv väckas av fullmäktiges ordförande. Ingmar Jansson (C) ansågs vara berörd av verksamheten på ett sådant sätt att han kunde anses jävig enligt kommunens jurister, då han äger mark intill Ärna.
Gunnar Hedberg (M) fick inleda ärendet om Ärna. Han framhöll att frågan inte beslutas av kommunen, men att den är av stort intresse.
- En utökad verksamhet vid Ärna har både positiva och negativa effekter. Till det positiva hör att en civil flygplats innebär fler arbeten. Till det negativa hör miljöproblemen.
Lena Hartwig (S) anser att Uppsala är den viktigaste remissinstansen i frågan och inledde med att läsa ur en folder om klimatutmaningen.
- En av de största utmaningarna är klimatfrågan. Alla måste bli delaktiga i att stoppa utsläppen. Ingen tror på att ett civilflyg skapar fler arbetstillfällen. Förra året flyttade 3000 personer till Uppsala och de behöver någonstans att bo. Vi behöver bygga bostäder i stället.
Niclas Malmberg (MP) som tillsammans med övriga partimedlemmar skrivit en motion om kommunalt nej till lågprisflyg på Ärna, kritiserade den borgerliga alliansens uppfattning om att de ställt hårda miljökrav på ett eventuellt civilflyg. Liksom Lena Hartwig framhöll han vikten av fullmäktiges beslut.
- Det enda som visar på att den borgerliga alliansen har ställt några miljökrav är att flygen inte får flyga dygnet runt. Kommunens roll i det här är stort. Ett ja från oss betyder inte automatiskt att verksamheten kommer till stånd, men ett nej är ett nej.
Medan politiker från borgerliga alliansen bland annat framhävde argument som att ett civilflyg vid Ärna kan skapa fler jobb och att Uppsala skulle få fler internationella kongresser, argumenterade politiker från oppositionen att ett civilflyg inte nämnvärt skulle bidra till Uppsala kommuns tillväxt och att miljöpåverkan blir allt för stor. Uppdelningen mellan blocken var tydlig som aldrig förr.
Vid klockan tio på måndagskvällen kunde kommunfullmäktige till slut rösta och ja-sidan vann med 44 röster mot 37 nej-röster.
Kommunfullmäktige är en viktig instans för beslut om det ska bli ett civilflyg vid Ärna eller ej, men fullmäktige har inte det slutgiltiga ordet. Länsstyrelsen har i uppdrag att göra miljöprövning, där kommunfullmäktige är en remissinstans, och efter denna prövning fattas ett tillståndsbeslut av miljöprövningsdelegationen. När detta beslut är klart kan det i sin tur överklagas till regeringen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!