Kommunen pressar nerstödet till funktionshindrade

Uppsala kommun omprövar en rad insatser för funktionshindrade så att de inte ges mer hjälp än de har rätt till.I ett av de fall som drivits till domstol har kommunen sparat cirka 700 000 kronor genom att dra in en 48-årings personliga assistenter.

Uppsala2005-06-07 00:00
Kommunen vill pressa ner stödet till funktionshindrade så att det inte ligger över lagens miniminivå.
—I vissa fall har insatserna varit mer omfattande än vad lagen kräver, säger Roger Jo Linder, chef vid kontoret för vuxna med funktionshinder.
En av de granskningar som pågår gäller personliga assistenter. Nio av 50 funktionshindrade som beviljats personlig assistent uppfyllde egentligen inte kraven hävdar kommunen i en delstudie. Det innebär att nästan var femte person skulle få avslag av kommunen om de gjorde en ansökan i dag.

Saknade riktlinjer
—Många av de här besluten har fattats på den tiden vi hade kommundelar i Uppsala, då saknades enhetliga riktlinjer, uppger Roger Jo Linder.
kommunen undersöker nu om det är juridiskt möjligt att ompröva redan fattade beslut om insatser för personer med funktionshinder.
En annan pilotstudie gäller personer med utvecklingsstörning i eget boende som har beviljats hjälp i hemmet från så kallade servicebaser. 38 av 59 personer, det vill säga nästan två av tre, hade enligt kommunens uppfattning inte rätt till stödet.
—Den hjälp de får från servicebaserna skulle kunna bytas ut mot hemtjänst vilket vore billigare för kommunen, säger Roger Jo Linder.
Kommunen går även igenom beslut för korttidsboenden och ledsagare för att se om insatserna överskrider lagens minimikrav.

Mer restriktiv i framtiden
Vad gäller framtida biståndsbeslut har nämnden för vuxna med funktionshinder beslutat att vara ytterst restriktiv.
En av dem som drabbats av kommunens tuffare hållning är en 48-årig man som haft personliga assistenter sedan 2001.
Han kan utan föraning snabbt drabbas av blodsockerfall och om det inte upptäcks i tid riskerar han att dö, enligt intyg från en sjuksköterska.
Kommunen har ersatt assistenterna med hemtjänst som tittar till honom sex gånger per dag.
Han överklagade till länsrätten som gav kommunen rätt. Besparingen uppskattas till cirka 700 000 kronor om året.

Drar in vårdplatser
Kommunen drar även in några av de allra dyraste vårdplatserna:
Ett fall gäller en man i 20-årsåldern som vistats på ett privat vårdhem för 1,9 miljoner kronor om året. Genom att flytta honom till ett kommunalt boende sparar kommunen nära en miljon om året.
Ett särskilt annex byggs åt två utagerande personer som i dag finns på privata vårdinrättningar. Vårdkostnaden för den ena av dem är 3,5 miljoner kronor per år. Besparingen väntas bli nära en miljon enbart för den personen.
—Genom att se över biståndsbeslut och tillämpa ökad restriktivitet räknar vi med att sänka kostnaderna med sammanlagt cirka tio miljoner kronor om året, säger Roger Jo Linder.
—De här kostnadsanpassningarna är nödvändiga. Prognosen pekar på att nämnden i år gör ett underskott med elva miljoner kronor.
Lars Persson, ombudsman vid Handikappföreningarnas Samarbetsorgan, har inga invändningar mot att kommunen utreder biståndsnivåerna.
—Men det viktiga är att kommunen har ordentligt på fötter om man omprövar insatserna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om