Kommunen planerar resa till Rumänien

Vilken hjälp finns att få hemma i Rumänien för dem som tigger i Uppsala? Det vill Uppsala kommun och ideella organisationer nu ta reda på och planerar därför en studieresa till Rumänien i höst.

Eva Moberg.

Eva Moberg.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2016-08-31 10:00

– Vi behöver veta vad de här människorna kan få för hjälp i hemlandet. Både för att vi ska kunna hänvisa till rätt hjälp och för att vi ska kunna sätta rätt gränser för hjälpen här.

Det säger Eva Moberg, som under flera år varit ansvarig för natthärbärget för EU-migranter som Livets ord driver i Uppsala. Studieresan är ännu inte spikad, men om allt går enligt planerna kommer hon att åka till Rumänien några dagar tillsammans med representanter från kommunen, polis, dagverksamheten Crossroads och eventuellt socialtjänst.

Planen är dels att besöka de byar varifrån många av de som tigger i Uppsala kommer, dels att knyta kontakter med rumänska socialtjänsten och lokala hjälporganisationer.

– Vi behöver få veta hur sociala myndigheter arbetar på plats. Vi vill också veta om skolplikten i praktiken innefattar alla grupper. Är det någon som söker efter de barn som inte är på plats? säger Louise Holm som är socialsekreterare i Uppsala med särskild inriktning på den här gruppen.

Enligt Louise Holm finns under terminerna ett 20-tal barn i Uppsala som kommit hit med föräldrar som tigger, men de allra flesta av barnen har inte kommit upp i skolåldern än. Under sommaren, då det är sommarlov, brukar det ofta handla om något fler barn.

– Enligt vår lagstiftning har vi enbart möjlighet att göra akuta hjälpinsatser. Stöd till boende, mat och andra omkostnader har man inte rätt till när man kommer hit tillfälligt utan uppehållsrätt.

Just skolan brukar lyftas fram som en kärnfråga för att bryta tiggeriet. Uppsala kommun har fattat beslut om att inte erbjuda hitresta barn att gå i skolan, eftersom skolgång är obligatorisk i Rumänien och Bulgarien.

Uppsala är en av de kommuner dit ovanligt många barnfamiljer sökt sig, enligt Ulf Eiderbrant som är strateg på socialförvaltningen.

– När barn är inblandade blir det extra viktigt att knyta kontakter med hemlandet för att de här människorna ska kunna starta upp något hemma och inte fastna i tiggeri, säger han.

Göteborg och Linköping är två andra kommuner som besökt Rumänien, och som Ulf Eiderbrant kontaktat för tips inför resan.

Men alla 290 kommuner kan väl inte åka till Rumänien, vore det bra om kontakter knöts på nationell nivå som varje kommun sedan får ta del av?

– Regeringen har ju skrivit ett samarbetsavtal med Rumänien och länsstyrelserna ska handleda kommunerna. Men vi trevar fortfarande oss fram och känner att vi i Uppsala behöver ta reda på hur vi ska hjälpa den här gruppen.

Påverkar den pågående diskussionen om tiggeriförbud hur Uppsala hanterar frågan?

– Nej, det förändrar inte våra planer. Inte innan det finns ett förbud i alla fall.

Resan har stöd från politiskt håll. Ingrid Burman (V), som är ordförande i socialnämnden, lyfter särskilt behovet av att knyta kontakter med det 40-tal svenska hjälporganisationer som är verksamma där.

– Det är en viktig resa av många skäl. Vi pratar ofta om EU-migranter men vi vet inte så mycket om sakernas tillstånd i Rumänien.

Ingrid Burman kommer inte själv att kunna följa med på resan på grund av tidsbrist, men hon hoppas att någon annan politiker har möjlighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om