Kommunen lydde inte Länsstyrelsen

Länsstyrelsen uppmanade Uppsala kommun att göra en anmälan enligt lex Sarah men det gjorde aldrig kommunen.— I så fall är det allvarligt, säger Anders Forslund vid länsstyrelsen.

Uppsala2004-02-13 00:00
Den som får kännedom om missförhållanden inom omsorgen är enligt lex Sarah skyldig att anmäla detta.
Men när Centrala stadens kommundelsnämnd för 1,5 år sedan tog upp fallet med Eriks far blev slutsatsen: "Den utredning som hitintills gjorts i detta ärende har inte föranlett någon anmälan".
I mars 2003, sedan ännu fler graverande uppgifter kommit till nämndens kännedom, skrev länstyrelsen att man förutsatte att kommunen gjorde en lex Sarah-utredning och stängde av berörd personal.

Nogrann granskning
Men när UNT kontrollerar saken visar det sig att kommunen aldrig gjorde någon anmälan. Socialkonsulent Anders Forslund vid länsstyrelsen betecknar det som allvarligt.
— I och med att länsstyrelsen gjort en utredning trodde vi att det räckte med det, säger Karin Wallner, dåvarande chef för hemtjänsten i kommundelen.
UNT: Men när det här kom till din kännedom hade du väl skyldighet att göra en anmälan?
— Ja, men sedan länsstyrelsen gått in hade vi själva gjort en noggrann granskning som motsvarade en lex Sarah-utredning. Vi trodde inte att det var nödvändigt att anmäla.

Tillbakavisat all kritik
I sitt beslut framhöll länsstyrelsen även att den medicinskt ansvariga sjuksköterskan skulle underrättas om att signeringslistor för mediciner förts på ett felaktigt sätt. Även detta struntade kommunen i.
Enligt Karin Wallner gjorde kommunen stora ansträngningar för att ta reda på om det förekommit missförhållanden. I sitt svar till länsstyrelsen har kommunen tillbakavisat i stort sett all kritik.
Länsstyrelsen anser att det "visar på organisationens bristande förmåga att ta emot klagomål och behandla dem på ett sätt som kan vara berikande för dess verksamhet".
När det gäller teleräkningarna liksom flera andra frågor står ord mot ord mellan kommunen och Erik.

Vägrat lämnat ut teleräkningarna
Karin Wallner framhåller att kommunen erbjudit sig att ersätta telefonkostnaderna men att Erik vägrat att lämna ut teleräkningarna.
Enligt Erik var anledningen att han befarade att pappan kunde drabbas av repressalier av utpekad personal. Sedan fadern avlidit kom kommunen med nya erbjudanden men då tyckte han att de inblandade tidigare visat sådan ovilja till gottgörelse att han gjorde en polisanmälan. Den ledde dock ingenvart.
Anders Forslund vid länsstyrelsen frågar sig om fallet med Eriks pappa är symptom på generella brister inom hemtjänsten.

— Om det finns en kultur som gör att sådant här kan förekomma är det viktigt att kommunen granskar saken.
Erik uppger att flera inom hemtjänsten sa att hans far utsattes för vanvård och uppmanade honom att han anmäla det eftersom de själva inte vågade.
— Det är viktigt att personalen uppmuntras av ledningen att anmäla enligt lex Sarah om det behövs, det är en viktig kvalitetsfråga för att åtgärda brister, kommenterar Anders Forslund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om