Kommunen lovar bättring
Dålig långtidsplanering är grunden till förskolebristen i Uppsala. Det säger Cecilia Forss (m). Hon har få råd att ge de familjer som blir utan förskola i vår. Men lovar både bättre framförhållning och ett annorlunda kösystem i framtiden.
Trots det blir 90 barn utan förskola under årets tre första månader. 60 av dessa har föräldrar som är hemma med ett yngre syskon. I april och maj vill ytterligare 150 till 200 barn ha förskola, men det är platser som inte finns.
- Just i dag har jag faktiskt ingen lösning, säger Cecilia Forss när UNT på nytt frågar vad de berörda familjerna ska göra.
- Men om de känner någon som kan ställa upp som dagmamma ska de kontakta kommunen och se om de kan ordna det genom ett så kallat familjenätverk, fortsätter hon.
En orsak till förskolebristen är att ombyggnaden av skolor till förskolor tagit längre tid än politikerna trott. En del beslut togs tidigare i år men ännu är nästan ingen ombyggnad klar.
- Saker sker inte i den takt jag skulle vilja, men jag har nog orealistiska önskemål. Det är fastighetskontoret som måste svara på i vilken takt de hinner med, säger Cecilia Forss.
Men den verkliga orsaken till förskolebristen handlar om dålig planering sedan långt tillbaka, menar hon.
- Kommunen har inte ägnat sig åt att långtidsplanera. Den kulturen har inte funnits.
Men det ska det bli ändring på, lovar Cecilia Forss. Den nyligen presenterade utredningen om skolans och förskolans lokaler är första steget mot en bättre framförhållning. Reglerna för kösystemet till förskolan behöver också ses över.
- I dag får kommunen kännedom om hur många som vill ha förskoleplats för sent. Jag tror att man måste få ställa sig i kö redan när barnet föds. Inte som i dag, åtta månader innan man vill ha platsen, säger Cecilia Forss.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!