Som tidningen tidigare rapporterat har sjuksköterskefacket Vårdförbundet slagit larm om en mycket pressad arbetssituation för sjuksköterskorna på äldreboendet Karl-Johansgården i Uppsala som drivs av kommunen.
Flera eftermiddagar under sommaren har en enda sjuksköterska tagit hand om 49 vårdtagare på äldreboendet och vissa arbetspass har det rört sig om ensamarbete bland 98 vårdtagare. Det innebär att en sjuksköterska ansvarat för samtliga patienter på det aktuella omvårdnads- och demensboendet i Svartbäcken.
I slutet av juli skrev kommunens äldreförvaltning ett svar på de krav Vårdförbundet ställt för att undanröja underbemanningen. Enligt förvaltningen hade en handlingsplan upprättats redan inför sommarplaneringen för att förhindra ensamarbete och alltför omfattande patientansvar för Karl-Johansgårdens sjuksköterskor.
Bland åtgärderna anges att sommarbemanningen utökats med en sjuksköterska fem timmar per dag under vardagarna. Äldreförvaltningen uppger att ensamarbete trots det förekom under tre eftermiddagar i juni på grund av en sjukskrivning.
En sjuksköterska kommer eventuellt att arbeta ensam på boendet även under tre eftermiddagar i augusti. Men ett bemanningsföretag har kontaktats för att förhindra ensamarbete under dessa arbetspass. Dessutom kan en sjuksköterska från ett närliggande boende kallas in vid behov.
Enligt Carina Juhlin, chef för äldreförvaltningen, har problemet vid Karl-Johansgården orsakats av sjuksköterskebristen.
– Det är ständigt svårt att få tag på sjuksköterskor. Under semesterperioden då många sjuksköterskor är lediga är det ännu värre, säger Carina Juhlin.
När äldreförvaltningen försökt ordna extra förstärkning från bemanningsföretag under vissa arbetspass har det inte gått att få tag på en enda sjuksköterska.
Vid Karl-Johansgården arbetar i vanliga fall fyra sjuksköterskor. En av dem har hand om endast åtta vårdtagare vilket innebär övriga tre sjuksköterskor ansvarar för 30 personer var.
En medicinskt ansvarig sjuksköterska har enligt Vårdförbundet rekommenderat att maxantalet ska vara 20 patienter per sjuksköterska.
Carina Juhlin har en delvis annan uppfattning.
– Fyra sjuksköterskor på 98 vårdtagare tycker jag är en acceptabel bemanning, säger hon.
I en tidigare skrivelse till kommunen har Vårdförbundets huvudskyddsombud hotat att gå vidare till Arbetsmiljöverket om kommunen inte lämnar tillfredsställande besked om vilka åtgärder som ska vidtas.
Tydligen har inte fackförbundet nöjt sig med kommunens svar. För i början av augusti vände sig nämligen Vårdförbundet till Arbetsmiljöverket med krav på tvingande ingripanden mot kommunen.
UNT har utan framgång sökt företrädare för äldrenämnden, Vårdförbundet och Karl-Johansgården.