I valet 2010 blev frågan om Uppsala arena en het potatis som delade blocken. Men i dag, två år senare, ser alliansen och det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, ut att kunna bli överens.
Socialdemokraterna har hela tiden kritiserat att alliansen är beredd att bidra med hundratals miljoner skattekronor till det privata bolag som ska driva arenan, utan att få någon säkerhet i form av ägande eller insyn i bolaget. Men här har alliansen tänkt om. I det underlag som kommunen har skickat in till EU-kommissionen står att kommunen får en ägandeandel i arenan om man vill, en så kallad optionslösning.
– Det innebär att de 150 miljoner som vi tillför arenan ger oss option på att lösa in det i ägande om vi skulle vilja. Men man kan också låta optionen vara eller sälja den. Det gör att man kan ställa vissa krav på insyn och påverkan, säger kommunens näringslivsdirektör Eva Sterte.
Men än så länge är optionslösningen bara en formulering till EU-kommissionen. Inget politiskt beslut är taget poängterar finanskommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M):
– Vi är egentligen inte intresserade av något ägande. Men om kommissionen skulle kräva det får vi titta på det och därför har vi öppnat för optionslösningen.
Socialdemokraterna var också emot att den nya arenan skulle byggas i Gränby. De tyckte i stället att man skulle bygga ut Studenternas till tre arenor för ishockey, bandy och fotboll. Men på den punkten har Socialdemokraterna nu gett med sig.
– Man måste inse när det inte går att driva en fråga längre. Nu är det Gränby som gäller, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).
Men Erik Pelling tycker ändå att man fått lite gehör för sina tidigare argument om att placeringen i Gränby skulle belasta miljön eftersom man troligen skulle ta bilen dit, medan man till Studenternas skulle kunna promenera, cykla och åka kollektivt.
– Alliansen har gått med på att förbättra kollektivtrafiken till arenan i Gränby och minska på parkeringsplatserna. Man har lyssnat, och då ska vi försöka hitta en samförståndslösning.
Nu vilar arenans öde i EU-kommissionens händer. Kommissionen granskar om Uppsala kommuns ekonomiska stöd till arenabolaget kan snedvrida konkurrensen och bli ett så kallat otillbörligt statsstöd.
– Frågan är vad det offentliga får stötta och om allmänheten får tillräcklig tillgång till arenan, säger Bengt Wennerstein på näringsdepartementet, som är den som sköter kontakterna med kommissionen.
Enligt honom avgörs frågan snart:
– Inom en månad har vi förhoppningsvis ett beslut.