Kommunen har tappat tålamodet med vinteröppna uteserveringar
Vinteröppna uteserveringar kan vara uppskattade av kafé- och restauranggästerna i Uppsala. Men serveringarna saknar tillstånd och nu har gatukontoret tappat tålamodet.
Kommunen beviljar normalt tillstånd för uteserveringar till och med den 30 september. Därefter ska bord och stolar tas bort. Men i år dröjde sig värmen och det vackra vädret kvar ända in i oktober, så uteserveringarna blev kvar utan att vare sig kommunen eller polisen agerade.
— Poliser i yttre tjänst har allvarliga saker att ta itu med och har därför inte prioriterat otillåtna uteserveringar. Men under nästa vecka ska vi agera, säger Karin Åkerström vid Uppsalapolisen.
Gynnsam säsong
Just i år har den förlängda utesäsongen varit gynnsam för kafé- och restaurangägarna, eftersom förbudet att röka på serveringsställen har trätt i kraft. Förbudet gäller inte på utomhusserveringar.
På kommunal mark i Uppsala finns för närvarande sju serveringsställen med uteserveringar, trots att det har hunnit bli december. Olle Hedstrand driver Hugo´s Kaffe & Deli på Svartbäcksgatan. Han har kvar stolar och bord på trottoaren och brukar ställa ut en termos med kaffe till gästerna.
— Det är endast för rökarna som vinterserveringar förekommer. Om det ska vara tillåtet eller inte är en jättespännande fråga. Om vi får ett krav på oss att ta bort serveringen så gör vi direkt, för man vill inte vara respektlös, säger han.
Kan nekas tillstånd
Kommunen kan vidtaga åtgärder mot serveringsställen som är ohörsamma. De kan nekas tillstånd för uteserveringar kommande säsonger.
— Det vore en mardröm, säger Olle Hedstrand
Samma hållning har Tomas Källman, delägare i Plan B - Alfons vid Dragarbrunnstorget.
— Vi rättar oss efter de regler som finns, men de har å andra sidan varit oklara. Vi har fått ett muntligt löfte från kommunen att ha kvar serveringen på trottoaren. Vi kan ha mellan 600 och 800 gäster en kväll och då behövs serveringen för rökarna. Jag tycker inte heller att den stör stadsbilden som myndigheterna påstår, säger han.
Gillar inte möblerna
Hos Plan B - Alfons har man haft skinnsoffor på sin uteservering, något som de tillståndsgivande myndigheterna inte har gillat. Dylikt anses vara både oestetiskt och regelvidrigt. Uteserveringsmöbler ska vara av trä eller metall.
Kommunen har vetorätt på egen mark. Uteserveringar som står på privat så kallad kvartersmark berörs inte av kommunens bestämmelser. Svensson krogar invid Fyrisån står både på kommunal och privat mark. Här har man tagit bort sin uteservering för rökare på den kommunala marken, men byggt ett tälttak över en servering på den privata.
— Det är provisoriskt. Vi vill bygga ut permanent längs åkanten i samråd med kommunen. Det har inte direkt med rökarna att göra, säger delägaren David Åström.
Rökförbudet gäller tillfälliga serveringsställen, till exempel tält.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!