På torsdagsmorgonen kallades äldrenämnden till ett extrainsatt krismöte. Bakgrunden var UNT:s granskning där Vera, 84, berättar om hur en manlig hemtjänstanställd våldtagit henne, trots att hon tidigare larmat till kommunen om att den anställde ska ha blottat sig för henne.
Fackförbundet Kommunal reagerar starkt på att kommunen kallar till krismöte när händelserna varit kända av chefer i flera månader. En enda chef vid ett av kommunens alla hemtjänstdistrikt har via brev informerat sin personal om vad som hänt, strax inför UNT:s publicering. Så borde alla chefer har gjort, och det borde skett mycket tidigare, menar han.
– Varför blev det här en kris först när UNT rapporterade? Det här har ju varit känt länge. Men det har varit locket på, säger Walter Palestro, ordförande för Kommunal i Uppsala.
Han fick själv höra om händelserna för två veckor sedan, men facket har inte varit inkopplade. Både han och skyddsombudet Chérie Svennebäck har många års arbete inom hemtjänsten på meritlistan. De vet att personalen i dag mår dåligt av vad som hänt, och att de behöver stöd.
– Det är personalen som möter de oroliga äldre och de anhöriga, det är de som har arbetskläder med kommunens logga på bröstet och åker runt mellan besöken och som blir misstänkliggjorda av folk som ser dem. Nu för tiden har vi många män som arbetar i hemtjänsten, jag tänker särskilt på dem i dag, säger Chérie Svennebäck.
När Vera slog larm första gången hösten 2023 hade kommunen möjligheten att agera och visa nolltolerans. Den chansen försatt de påpekar de. I stället tog historien en än mer fruktansvärd vändning.
– Rädslan hos de äldre och deras anhöriga kan jag inte ens föreställa mig. Och det drabbar hela vår yrkesgrupp. Vi kämpar för att öka vårt yrkes status och se till att många fler vill arbeta i hemtjänsten, för det behövs. Men nu svartmålas allt, säger Chérie Svennebäck.
En kontroll av brottsregistret vid anställning borde vara en självklarhet, tycker de.
– Säkerheten för de äldre kommer först, det är det viktigaste. Vi vill vara stolta över vår yrkesroll som undersköterskor och vårdbiträden, säger Chérie Svennebäck.
Märker ni att personalen mår dåligt?
– Det är lite för tidigt än, vi har ju fått veta det är rätt nyligen sett till hur länge det pågått. Men det är klart att många är påverkade.