I början av 2014 bestämde Uppsala kommun att lägga ner sin IT-avdelning. I stället skulle IT-drift och telefoni upphandlas. Miljöpartiet överklagade beslutet till förvaltningsrätten och i november samma år stoppades beslutet och Uppsala kommun fick avbryta sin storskaliga outsourcingupphandling.
– Jag är väldigt glad att vi stoppade det här och fick behålla kontrollen över hela IT-driften, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd.
I dag sker all IT-verksamhet inom Uppsalas gränser. Maria Gardfjell är orolig över vad som hade hänt om kommunen outsourcat.
– Det hade inneburit att vi gjort oss av med över hundra arbetande i kommunen och varit fast i våra leverantörers kunskap. Leverantören hade kunnat vara IBM eller något annat stort företag.
I stället för att upphandla verksamheten fick IT-chefen Catrin Ditz ett nytt uppdrag: att utveckla och samla verksamheten, vilket resulterade i att Uppsala nu är en av fem finalister i Sveriges digitaliseringskommun samt att Catrin Ditz fick pris för bästa offentliga chef.
– När vi stoppade outsourcingen var integritetsfrågor inte högt på dagordningen, men i dag jobbar vi tätt med IT och säkerhet, berättar Maria Gardfjell.
Uppsala kommun sitter på information om allt från skolbarn till olika boenden och om uppgifterna skulle läcka innebär det främst ett integritetsproblem mer än en säkerhetsrisk.
– Det handlar om medborgarnas trygghet. Naturligtvis finns det alltid risker och jag kommer att se över vår IT-avdelnings säkerhet, men vi har haft bra kontroll än så länge över de risker som finns, förklarar Maria Gardfjell.