Kommunen får rätt om djurskyddskrav

NYHETER. Striden kring Sigtuna kommuns djurskyddskrav vid matupphandling är över. Kammar­rätten ger kommunen rätt på alla punkter.– Det är väldigt glädjande, säger kommunalrådet Anders Johansson (S).

Uppsala2014-02-18 17:00

I förvaltningsrätten underkändes Sigtuna kommuns krav på djurskydd i upphandlingen av mat till framför allt förskolor, skolor och äldreboenden.

Att kräva att antibiotika enbart fick ges efter en ordination från veterinär, eller att transporttiderna skulle begränsas till max åtta timmar, eller att djur skulle vara helt bedövade när de avlivades gick inte i ihop med lagen om offentlig upphandling, dömde förvaltningsrätten i april förra året.

När kammarrätten nu har prövat ärendet så blir slutsatsen den omvända och kommunen får rätt att ställa alla de uppräknade kraven.
– Det här är en fråga som rör hela kommunsverige och är av viktig principiell betydelse. Därför känns det naturligtvis extra glädjande och lite speciellt, säger Anders Johansson (S).

Enligt honom innebär kammarrättens utslag att kommunen nu kan slutföra upphandlingsbeslutet som fattades redan i januari förra året.

Det avtalet som skrevs då, som alltså inte börjat gälla än, stärker inte bara djurens skydd.
– Det handlar om fler etiskt märkta produkter och krav på bra arbetsrättsskydd och annat som vi inte haft i avtalen tidigare, som vi inte har kunnat börja jobba med förrän nu, säger Anders Johansson (S).

Motpart i tvisten var grossisten Martin & Servera, som hade krävt överprövning av upphandlingen i förvaltningsrätten.

Och även fast kammarrätten egentligen inte är sista instans i den här sortens fall, har Martin & Servera valt att inte överklaga till Högsta förvaltningsrätten.

Enligt Nils Berntsson, marknadsdirektör på företaget, beror det på att problematiken som företaget velat påtala nu har fått stor uppmärksamhet.
– Den springande punkten har rört att kraven som ställts har kunnat verifierats och följas upp, kraven i sig är inga problem, säger han.

Det argumentet går ut på att man inte klarar av att kontrollera att kraven verkligen följs, ett argument som kammarrätten i Stockholm alltså inte köper.

Trots att företaget inte delar kammarrättens uppfattning om det hoppas man kunna hitta en lösning på frågan inom branschen i stället för att försöka driva fallet vidare, enligt Nils Berntsson.

En av domarna i fallet hade en avvikande mening och gick på förvaltningsrättens linje om att kraven var för hårda.

Och rättsläget är långt ifrån tydligt i och med domen, sedan en annan kammarrätt, kammarrätten i Sundsvall, nyligen avkunnade en dom där Rättviks kommun förlorade om sina upphandlingskrav om djurskydd, just på grund av att de inte gick att kontrollera att de efterlevdes.

Två domar om samma sak med olika utslag med andra ord.

Den domen är dock överklagad till Högsta förvaltningsdomstolen som ännu inte meddelat om den kommer att ta upp fallet eller inte.

Hur det går i det fallet påverkar dock inte Sigtunas nuvarande upphandling, som nu kan slutföras. Det är något som Hanna Triin Luhanaa och Jenny Westin, 15 år gamla och elever på Ekillaskolan, tycker är bra.
– Man vill ju veta vad man äter, säger Jenny Westin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om