Flödande sol, en längtan efter att umgås och en vilja att stödja krognäringen. Skälen att gå på restaurang i helgen var flera. Men en stor invändning finns: Risken för trängsel och ett uppsving i smittspridningen.
Flera läsare har hört av sig till UNT och påtalat att de tyckt att det varit på tok för trångt och inte coronasäkrat på vissa uteserveringar. Och på Facebook larmar i dag chefen för infektionsvård på Akademiska sjukhuset, Fredrik Sund, om signaler om att folk inte längre följer restriktionerna.
Uppsala kommun har fått in en ett tjugotal anmälningar i helgen från allmänheten om trängsel på krogarna, berättar Tobias Johansson, avdelningschef på miljökontoret som leder inspektionsarbetet.
I helgen har han och hans personal gjort en rad tillsyner på restauranger i stan. Och visst var mer folk ute än vad det varit tidigare i år, säger han.
– Men generellt sett tycker vi att krögarna tar hänsyn till lagstiftning och rekommendationer och att de sköter sig bättre nu än tidigare i vår. Många tar initiativ för att minska risken för trängsel och smittspridning och använder informationsmaterial som tagits fram för det, bland annat av oss, säger han.
Men krogarna är många och alla sköter sig inte lika bra. Det finns de som fått anmärkningar och som kommer att få återbesök där de måste ha rättat till bristerna.
– I dag kommer vi inte begära att smittskyddsläkaren fattar beslut om att stänga någon restaurang. Men det kan inte uteslutas att vi gör en sådan begäran längre fram, säger Tobias Johansson.
Han vill inte kommentera vilka krogar det handlar om innan protokollen är färdigställda och upprättade som allmänna handlingar.
Han och hans kollegor har koll på väderleksrapporten och går ut när de tror att de kan vara mycket folk i rörelse på serveringarna.
– Vi har lagt upp vår beredskap för att kunna gå ut och göra inspektioner på helger och svarta aftnar, och det kommer vi att fortsätta med, säger Tobias Johansson.