Kommunen bygger badbrygga – mitt i vintern

Kraftiga snöfall och låga temperaturer härjar just nu i landet. Samtidigt satsar Uppsala kommun på badbryggor vid Sunnerstabadet.

Vid Sunnerstabadet, också kallat Kohagsbadet, har stora högar med bryggdelar nyligen anlänt till den snöiga stranden.
Bryggorna är en del av ett flerårigt projekt för att förbättra badplatsen för Uppsalaborna.

Vid Sunnerstabadet, också kallat Kohagsbadet, har stora högar med bryggdelar nyligen anlänt till den snöiga stranden. Bryggorna är en del av ett flerårigt projekt för att förbättra badplatsen för Uppsalaborna.

Foto: Jens Pettersson

Uppsala2024-01-14 11:30

Sunnerstabadet, i folkmun också kallat Kohagsbadet, ligger vid sjön Ekoln. Sedan förra veckan har lokalbor kunnat notera att det ligger två stora högar med träbryggor på den snöiga stranden.

– Vi har tidigare anlagt sandbotten en bra bit ut. Men det är väldigt långgrunt, där sanden slutar är det bara en halvmeter djupt. Det har gjort att folk har gått ut i dyn och skurit upp sina fötter. Så vi tänkte att vi provar med en brygga, säger Joakim Jansson, driftledare på kommunens friluftsenhet.

undefined
Vid Sunnerstabadet, också kallat Kohagsbadet, har stora högar med bryggdelar nyligen anlänt till den snöiga stranden. Bryggorna är en del av ett flerårigt projekt för att förbättra badplatsen för Uppsalaborna.

En annan fördel med bryggan är att den skyddar djurlivet.

– Man har lekande fisk i det här området som störs av människor som går i dyn och grumlar vattnet.

Frågan om varför det byggs badplats mitt i vintern har ett enkelt svar.

– För att bryggorna ska komma med i 2023 års budget måste de fysiskt finnas på platsen innan den 1 januari 2024, säger Joakim.

Det är inte första gången kommunen anlägger badplatser mitt i vintern.

– När vi byggde ut stranden för ett antal år sedan gjorde vi det i december. Vi jobbar ibland vintertid för att det inte blir lika mycket skador på mark, säger Joakim.

undefined
Sedan ett par år tillbaka har Sunnerstabadet anlagd sandstrand och sandbotten, men där sanden slutar är vattendjupet fortfarande bara en halvmeter. Utanför är det dy, där vassa föremål kan gömma sig och skada besökare.

Bryggan kommer bli nästan 100 meter lång för att komma utanför näckrosorna så att besökare kan simma obehindrat.

– Vi har fortfarande inte fått tillstånd från miljökontoret, men om det går som det ska kommer bryggorna i vattnet när isen försvinner till våren.

Finns det någon risk att bryggorna skadas av att ligga i snö i flera månader innan de hamnar i vattnet?

– Nej. De ska ju ligga utomhus i vattnet under hela sin livslängd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!