"Kommunen bryter löfte"

Flyttas GUC så bryter kommunen mot det löfte man gav när skolan köptes. Det menar personal och tidigare ägare som UNT har talat med. Men Uppsala kommun håller inte med.

GUC

GUC

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2012-09-17 11:01

När kommunen köpte GUC från dess tidigare ägare 1 juli i år skrevs en avsiktsförklaring där man garanterade att elever som gick på GUC skulle få avsluta sina utbildningar och att GUC:s profil skulle behållas kommande år.
Väljer politikerna nu att flytta GUC:s utbildningar till andra skolor, som är ett av alternativen som har presenterats av kommunens lokalgrupp, bryter man mot det löftet. Det anser Erik Bennbom som är en av GUC:s tidigare ägare.
– Jag tycker definitivt att man går ifrån intentionen i avsiktsförklaringen. När jag sålde uppfattade jag att skolan skulle drivas vidare.

I de alternativ som kommunens lokalgrupp har presenterat är man tydlig med att inga utbildningar ska läggas ned. Däremot kommer utbildningar att flyttas till andra skolor. Om politikernas val faller på GUC blir det därför en tolkningsfråga om skolan lever kvar eller inte.
– Läser man det finstilta i avtalet kanske kommunen inte gör något fel. Men jag upplevde att intentionen var att GUC skulle vara kvar som skola. Sprids utbildningarna är jag rädd att man förlorar skolans själ, säger Erik Bennbom.

Men Håkans Joas, som är projektledare för kommunens lokalgrupp, säger att man skulle leva upp till avsiktsförklaringen även om GUC:s utbildningar flyttas.
– Skolan är inte lokalerna, skolan är verksamheten. Så om politikerna väljer att flytta GUC:s verksamhet, kan man göra det utan att bryta mot avsiktsförklaringen.
GUC startades 1989 av företag inom den grafiska branschen med syfte att utbilda framtida arbetskraft. En av grundarna var Bosse Pettersson, tidigare ägare av tre grafiska företag och som genom åren har anställt många GUC-elever:
– Man blir gråtfärdig när man ser att de kanske lägger ned en så fin skola. Men det viktiga är att man kan garantera en lika bra utbildning på ett annat ställe. Själv har jag har svårt att se det eftersom huset är byggt för precis den typen av utbildningar. Men låt kommunen bevisa det.

En annan tidigare ägare, Tommy Lindgren som driver reklambyrån Zellout, är inte lika orolig.
– Det relevanta för mig är att det bedrivs en bra utbildning. För mig kommer lokalfrågor i andra hand. Jag har själv gått på GUC, men det som betydde något var inte huset utan den utbildning jag fick.
Lars Linell, som är lärare i tryckteknik på GUC anser dock att politikerna invaggat personal och elever i en falsk trygghet.
– När skolan togs över sa man till oss att den skulle vara kvar. Eleverna som har valt oss har sökt till den här skolan, i den här byggnaden på Palmbladsgatan i Årsta. Får de inte gå kvar här har kommunen lurat elever, personal och aktieägare. 


FAKTA

Tre skolor berörs
Eleverna på gymnasiet minskar, just nu står 2 000 elevplatser tomma. Gör man sig inte av med lokaler kommer pengar som borde gå till undervisning i stället att gå till hyra för tomma lokaler. Därför presenterades i fredags sju alternativ som går ut på att stänga ett eller flera gymnasier till hösten 2013. Utbildningarna flyttas då till andra skolor. De berörda skolorna är GUC och Lundellska skolan som kan stängas, samt Bolandsgymnasiet där delar av verksamheten kan flyttas. Politikerna i styrelsen för vård och bildning ska fatta beslut den 18 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om