Stig Rådahl (M), ordförande i nämnden för hälsa och omsorg, säger att det är reaktionerna från deltagarna vid olika träffpunkterna som fått politikerna att ändra uppfattning. Alliansen tänker i stället fortsätta utreda frågan.
– Vi vill göra en utredning för att få medverkan av brukarna själva och deras brukarråd. Vi har lyssnat på vad brukarna sagt och vi avbryter därför konkurrensutsättningen.
Nämnden för hälsa och omsorg beslutade i vintras att konkurrensutsätta träffpunkterna. Det innebar att den kommunala verksamheten skulle kunna tas över av till exempel privata vårdföretag. Nämnden var oenig och oppositionen har ifrågasatt nyttan med konkurrensutsättningen. Verksamheten har beskrivits som trygg och fungerande och att det därför skulle vara onödigt att tvinga fram en situation där träffpunkterna omorganiseras.
Det var inte bra att brukarna inte fick vara med från början, menar han. Inför framtiden hoppas han att brukarna vill vara med och påverka hur träffpunkterna ska förnyas. Den nya utredning som nu aviseras ska leda fram till ett förslag under våren 2013.
– Vi har inte fått chansen att prata med brukarna i lugn och ro. Därför tar vi upp en dialog om det här.
Och om brukarna vill ha kvar träffpunkterna som de ser ut i dag?
– Om de tycker att träffpunkterna ska konkurrensutsättas efter att vi har pratat med dem, då gör vi det. Annars blir det inte så.
Träffpunkterna har ett gemensamt träffpunktsråd som planerat att demonstrera i anslutning till nämndens sammanträde i eftermiddag, onsdag. Rose-marie Anderzon som är representant i rådet, gläds åt beskedet att politikerna backat från beslutet.
– Det är ju jättebra. Vi har demonstrerat och försökt påverka beslutet. Vi har känt en väldig otrygghet med planerna på konkurrensutsättning.
Hon välkomnar planerna på en dialog med brukarna. Det är något som hon saknat.
– Beslutet kom utan att man pratade med oss. Vi visste ingenting om det.
Flera representanter för träffpunkterna har bjudits in till att sitta med under onsdagsmötet och presentera förslaget om att bilda en förening. Rose-Marie Anderzon säger att träffpunktsrådet kommer att arbeta vidare med tanke på en förening. Förhoppningen är att en sådan ska öka deltagarnas inflytande över verksamheten.
Kommunen backar om träffpunkter
Uppsalas träffpunkter för psykiskt funktionsnedsatta blir kvar tills vidare. Beslutet om att konkurrensutsätta verksamheten rivs upp.
FAKTA
Träffpunkter
Träffpunkterna drivs sedan länge av kommunen med psykiskt funktionsnedsatta som målgrupp. Träffpunkterna ska vara en social mötesplats för alla åldrar med bland annat fika, musik och studiecirklar. Enligt Uppsala kommun når man cirka 600-700 individer på de sex träffpunkter som kommunen driver. Dessa mötesplatser ska dock inte förväxlas med de andra träffpunkter som riktar sig till seniorer i kommunen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!