Kommunen anklagas för att gynna oseriösa städföretag

Både facket och etablerade städbolag anklagar Uppsala kommun för att gynna oseriösa företag. På torsdagen berättade UNT om Atilmis Städ som enligt Skatteverket använt luftfakturor för att dölja svarta löner. I dag kan UNT redovisa siffror som visar att städbranschen i Uppsala är på väg mot en kollaps.

Uppsala2008-08-01 00:01
Vid upphandling av städuppdrag i Uppsala kommun inkommer bud som kommunen anser är "orimligt låga" i cirka 60 procent av fallen. Men även de vinnande anbuden är så låga att städbolagen omöjligen kan göra någon vinst, menar städföretagen själva.
Under den senaste upphandlingen av städuppdrag i Uppsala kommun, som rörde 17 objekt, i huvudsak skolor och förskolor, noterade kommunen att sammanlagt 14 anbud från två städfirmor haft ett "orimligt lågt pris". Städbolagen kan enligt kommunen inte klara av att betala vita löner med så låga anbud och de har därför nekats avtal. Det visar en kartläggning av kommunens städupphandling som UNT har gjort.

Ett av städbolagen, Uppsalabaserade Jaffa Städ, har i tio fall lämnat sådana anbud.
Jaffa Städ hävdar att anbuden är korrekta, att de visst kan göra vinst på de låga anbuden, samt att de betalar kollektivavtalsmässiga löner.
- Vi har låga kostnader för bland annat administration. Därför kan vi lägga oss lägre än de större konkurrenterna, säger en av Jaffa Städs ägare till UNT.
Jaffa Städ HB ägs av Zeiad Badewi och Rabab Harbiti.
Det andra städbolaget, Falunbaserade RH Städ, har lämnat fyra sådana anbud och har efter förfrågan höjt prisuppgifterna i tre av fallen. I det fjärde fallet hade bolaget inte ändrat priset, som därför avslogs av Uppsala kommun.
Samtliga bud som ratats har legat under 200 kronor i timmen i totalkostnad.

Den totala lönekostnaden inklusive arbetsgivaravgifter för en städare är som lägst 175 kronor i timmen. Materialkostnader, administrationskostnader, OB-ersättning mm tillkommer.
De större städbolag som UNT har pratat med berättar att man uppnår break-even, alltså ett nollresultat, vid ungefär 250 kronor i timmen. Anbud under 250 kronor leder till förlust för städbolaget. Branschens schablonberäkningar visar samma sak.
Bud som ligger under 300 kronor kan dock enligt facket vara tecken på att svarta löner förekommer eller att städbolaget pressar tidsåtgången till orimliga nivåer. Jobb som enligt kommunen tar till exempel åtta timmar, måste då göras på sju timmar för att företaget ska kunna göra en vinst.

Fastighetsanställdas förbund uppger att det är mycket vanligt förekommande i Uppsala att städbolagen tidspressar personalen på detta sätt för att skära kostnader.
I de anbud som UNT har granskat har i flera fall de bolag som bedömer tidsåtgången som liten också fått uppdragen.
I den senaste upphandlingsrundan i Uppsala kommun har inget uppdrag gått till ett städbolag för mer än 250 kronor i timmen. De flesta uppdragen ligger på 240 kronor i timmen och två av dem på 200 kronor i timmen.
- Jag håller inte med om de bedömningar som facket gör gällande lägsta nivå. Smärtgränsen ligger på 200 kronor i timmen, säger Ulf Sandell, upphandlingsansvarig på Uppsala kommun.

Att Uppsala kommun ratar anbudsgivare på grund av låga bud har blivit vanligare på senare år.
- Vi har numera bra rutiner för att kontrollera städbolagens anbud. De som ligger för lågt måste förklara hur de kan bedriva verksamheten med så liten timpenning, och kan de inte lämna en rimlig förklaring får de inte uppdrag av oss, säger Ulf Sandell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om