Kommunanställd anmäls för korruption

En heltidsanställd socialsekreterare på Uppsala kommun arbetade samtidigt heltid som föreståndare för två HVB-hem. Nu har hon och hennes chefer polisanmälts för korruption.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2014-07-18 07:01

Det blåser kring ett HVB-hem i Börje utanför Uppsala. Grannar till hemmet har vid flera tillfällen gjort polisanmälningar gällande stöld, skadegörelse och misshandel. Enligt grannarna eskalerade problemen hösten 2012 då hemmet fick en ny föreståndare.

− Vi har haft stora problem. Folk är rädda i området. Vi har kontaktat kommunen och gjort många anmälningar till barn- och ungdomskontoret och till IVO men inte fått någon hjälp alls, säger grannen Anne Nilsson.

I samband med detta uppmärksammade hon att föreståndaren för HVB-hemmet också är heltidsanställd socialsekreterare på barn och ungdomskontoret.

− Vi märkte en stor försämring när hon blev föreståndare, hon var ju inte på plats. De körde som galningar på vägen och stod ute och rökte vid vägrenen.

Socialsekreterarens chefer uppger att de visste om de dubbla anställningarna, och att det inte är något hon försökt hemlighålla. De menar dock att detta inte påverkade hennes jobb vid kommunen och att hennes andra arbete skedde utanför kontorstid.

− Eftersom tjänsten hos oss var en projekttjänst där hon inte hade myndighetsutövning eller placeringsansvar ansåg jag, och gör det fortfarande, att det inte innebar något problem. Hon sa själv upp sig från föreståndartjänsten senare för att hon kände att det blev för mycket jobb, säger Catharina Molin, enhetschef på barn- och ungdomsenhet Söder.

Enligt Lagen om offentlig anställning får en bisyssla får inte konkurrera med kommunens egen verksamhet. Den får heller inte vara arbetshindrande och det får inte finnas risk för att bisysslan skadar förtroendet för kommunen. Anne Nilsson har nu gjort en polisanmälan till nationella korruptionsgruppen mot föreståndaren och hennes chefer. Till exempel menar hon att det är skadligt för kommunens förtroende, att en av deras anställda blivit belagd med vite på 100 000 kronor för att en verksamhet inte har haft ett godkänt brandskydd.

− Det är skrämmande att en person som arbetar med barn och ungdomar i kommunen inte brytt sig om att åtgärda brandsäkerheten. Vi har gjort så otroligt många anmälningar, och så visar det sig att en kommunanställd haft detta som extraknäck. Jag har aldrig mött ett sådant motstånd i kommunen, säger Anne Nilsson.

− Jag kan inte gå in så mycket på anmälan, vi är där vi är just nu. Jag visste inte förrän nyligen om att grannarna har upplevt dessa problem. Om de känt att de inte fått respons från kommunen så är det förstås inte bra, säger Catharina Molin.

Ägaren till hemmet, Hansi Stafbom, ser dock inget egentligt problem i att föreståndaren också hade ett annat arbete.

− Det går absolut att sköta arbetet ändå. Vid den här tiden var vi tre personer i ledningsgruppen och många i personalen. Föreståndarens uppgift är att se till att personalen följer de föreskrifter som finns. Hon kunde svara på mail och i telefon dagtid, och var på plats på kvällstid. Nu upplevde jag dock att det inte fungerade, och då fick hon sluta.

Abit Dundar på IVO:s tillståndsenhet är dock tveksam till om föreståndaren fått tillstånd om han vetat om hennes andra arbete.

− Det låter märkligt, jag har aldrig varit med om det förut. Men om jag hade vetat om att hon haft ett annat heltidsarbete hade jag troligen inte beviljat tillståndet. Jag hade ställt följdfrågor och ifrågasatt just hur man kan klara av två heltidsarbeten. Föreståndaren ska finnas på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om