Arbetena pågår
Investeringsbeslutet togs för drygt ett år sedan. Kostnad: 22 miljoner kronor. I dag är arbetena i full gång. Tio orter är anslutna. År 2005 ska alla kunna få bredband eller en enklare Internetanslutning till en rimlig kostnad.
— Jag ser det här som lika naturligt som att bygga vägar eller vattenledningar. Anledningen till att vi satsar på ett eget nät är att inget företag på marknaden var intresserat av att bygga här när vi startade. Man ville bara bygga i stadskärnor där många kan ansluta sig, säger Bengt Olov Eriksson.
Räknar med besparingar
I Tierp, som har många små orter och i vissa delar är mycket glest befolkat, blir kostnaderna höga.
— Därför tror jag inte det är marknaden som kommer att bygga ut i glesbygden. Där måste samhället finnas med. Man måste inte nödvändigtvis äga men vara med och stödja, säger han.
Bengt Olov Eriksson tror att Tierps nät kommer att betala sig självt. I dag har kommunen stora egna kostnader för telefoni och Internet. Han räknar med att minska dem med flera miljoner om året. Samtidigt får kommunen snabbare och bättre kommunikationer mellan skolor, äldreboenden och andra enheter.
— Men vi bygger först och främst för att bli mer attraktiv som kommun. Det här är oerhört viktigt för näringslivet. Vi blir intressantare för lokaliseringar, säger han.
Många intresserade
Tierps bredband har fått namnet Kanal Tierp. I dag har ett tiotal företag anslutit sig, främst de stora. Tierpsbyggens hyresgäster kommer att kunna koppla upp sig inom kort. Många andra har anmält intresse för bredband.
Ett privat företag sköter driften av nätet och har till uppgift att locka olika operatörer som ska erbjuda Tierpsborna sina tjänster. Nio operatörer finns aktiva på nätet nu. Fem erbjuder Internet till hushåll och företag, en erbjuder kabel-tv, en hyr ut film, en annan musikvideor. En operatör säljer säkra system till företag för fakturering och överföring av dokument.
— Konkurrensneutraliteten har varit en viktig princip som vägt tungt. Är man inte nöjd med en leverantör så kan man byta till en annan, säger Bengt Olov Eriksson.
Fungerar då konkurrensen? Ja, kanske börjar den göra det. För vanlig bredbandstillgång kan Tierpsborna få betala mellan 195 och 395 kronor i månaden. Ett bolag erbjuder också en variant med lägre hastighet för 110 kronor. Ett annat lockar med fritt Internet till och med sista juni för dem som tecknar avtal före sista mars.
Tilläggsavgifter förekommer
För en enskild konsument kan ändå månadskostnaden bli hög. En hyresgäst i exempelvis allmännyttan måste betala 150 kronor extra i månaden för sitt abonnemang, pengar som ska täcka hyresvärdens investering. Kanal Tierp kräver en avgift på 100 kronor i månaden.
Tror på konkurrensen
Kommunens IT-chef, Lars-Erik Andersson, är inte nöjd.
— Nej, kostnaderna är höga. Men jag tror att konkurrensen kommer att minska dem, säger han.
Bengt Olov Erikssons tolkning är att marknaden är oförberedd på att prissätta sina tjänster. Kommunens avgifter är dock nödvändiga för att driva nätet, anser han.
— Vi ska inte subventionera. Det ska gå runt av egen kraft. Om bara de tätbebyggda områdena hade varit med så hade avgiften blivit lägre. Vi täcker hela kommunen, det ger ett högre pris.
Trådlöst Internet utreds
Men kostnaderna kan komma att minska. Lars-Erik Andersson utreder ett system med trådlöst Internet.
De trådlösa systemen kan sättas upp i vattentorn, silos och master. Hushållet investerar bara i en mottagare. På det sättet ska landsbygden nås. Systemet ska också kunna användas inom tätorterna. Men det blir inte bredband. Kapaciteten är för liten, bara 0,5 megabit till skillnad från bredbandets tio.
— Men att lägga fiber överallt är mycket dyrt. Samtidigt skapar vi en väg för den som vill vara uppkopplad till lägre pris, säger han.