Ärendet gäller en förnying av ett kontrakt på 2,1 miljoner kronor mellan det kommunala bolaget och ett företag som levererar it-tjänster. Enligt Konkurrensverket går det att göra vissa undantag, men att Uppsala Skolfastigheter inte tillämpat dessa på rätt och att man därför borde ha annonserat om en offentlig upphandling. Något som man alltså inte gjorde.
– I underlagen från Uppsala Skolfastigheter har vi inte sett att undantagen har tillämpats rätt. Dels ingicks det tidigare avtalet fyra år innan förlängningen med it-leverantören tecknades, men möjligheten att upphandla en upprepning av tidigare tjänster finns bara i tre år. Att kontraktet ska kunna förnyas utan att annonseras på nytt måste även stå i det ursprungliga förfrågningsunderlaget och det gör det inte, säger Anna Görgård, processråd på Konkurrensverket.
Kontraktsvärdet av den otillåtna direktupphandlingen uppgår till 2,1 miljoner kronor. Till förvaltningsrätten har Konkurrensverket nu fört fram kravet att det kommunala bolaget ska dömas till böter på 150 000 kronor.
– Med konkurrensutsättning och annonsering kan fler leverantörer lämna in anbud. Då ökar möjligheterna till att det är det bästa avtalet till bästa pris som träffas. Ytterst är det kommunens skattebetalare som tjänar på att reglerna följs, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten, i ett pressmeddelande.
På Uppsala Skolfastigheter beklagar Helena Karlsson, administrativ chef, situationen.
– Det är naturligtvis tråkigt att vara föremål för ett skadeståndsanspråk men det är bra att Konkurrensverket gör sina granskningar, säger hon.
Har ni gjort en otillåten direktupphandling?
– Vi har sett Konkurrensverkets utredning och har inget mer att tillägga. Nu avvaktar vi Förvaltningsrättens beslut, säger Helena Karlsson.
Konkurrensverket menar att ni inte tillämpat undantagen korrekt – hur ser ni på det?
– Vi uppfyller tre av sex kriterier för undantaget, vilket inte är tillräckligt. Skolfastigheter har påbörjat en ny upphandling, men hann inte genomföra den innan det tidigare avtalet löpte ut. Då vi inte kan vara utan en it-miljö såg vi ingen annan lösning utan försökte hantera frågan på så bra sätt som möjligt, säger Helena Karlsson.