Kommunalt avfallsmonopol får branschkritik
Uppsala kommuns monopol på hanteringen av farligt avfall, i kombination med kraftigt höjda priser, drabbar i slutänden såväl företag som kunder. Det hävdar nu företrädare för branschen.
—Men nu är det slut med det. Vi får inte längre åka hit till Uppsala och hjälpa oljebolagen att ta sitt konsumentansvar genom att hämta till exempel fat med spillolja eller använda oljefilter. Vi samarbetar med de etablerade oljebolagen och bilföretagen.
Kommunens monopol drabbar i slutänden företag och kunder, anser Mats Eriksson.
Rikstäckande avtal
Situationen kompliceras dessutom av att Ragn-Sells har ett rikstäckande samarbetsavtal med etablerade bilföretag och oljebolag om hanteringen av farligt avfall.
—Dessa företag har tecknat rikstäckande avtal med oss för vår återvinningsgaranti, kvalitet och så klart, en bra prisbild, sägen han.
Men det samarbetsavtalet gäller inte i Uppsala.
—På grund av det rådande monopolet får kunderna i Uppsala inte bara sämre service än i kommuner med fri konkurrens. De tvingas dessutom betala bra mycket mer för hanteringen, säger Mats Eriksson.
Stor prisskillnad
Som exempel använder han kostnaden för hämtning i Uppsala av ett fat med oljefilter. Enligt kommunens nya prislista från 1 augusti är priset för hämtningen 3 500 kronor. För samma tjänst tar hans eget företag strax under tusenlappen.
Magnus Källman är avdelningschef för Uppsala kommuns VA- och avfallskontor. Han förklarar att monopolet på farligt avfall är "ett politiskt ställningstagande" av kommunfullmäktige.
—Det gjordes utifrån hälso- och miljöskäl i samband med antagande av den nya renhållningsordningen liksom vid antagande av tidigare renhållningsordningar.
Att Ragn-Sells förlorade sitt entreprenadkontrakt med kommunen för hämtning av spillolja beror enligt Magnus Källman på att kommunen genomfört en förnyad offentlig upphandling där det förmånligaste anbudet kom från ett annat företag.
—Därför förnyades inte den dispens som var förknippad med uppdraget.
Självkostnadsprincip
Den stora prisskillnaden i exemplet med oljefiltren ovan kommenterar han så här:
—Kommunens taxa för farligt avfall från företag beror bland annat på självkostnads- och likställighetsprincipen. Det innebär att oavsett hur stora mängder det gäller eller vart ett företag geografiskt är beläget i kommunen så gäller samma avgift.
Magnus Källman säger att intäkterna från taxan för hämtning av farligt avfall från företag enbart täcker de kostnader kommunen har för hämtning, mellanlagring och hantering samt transporter till privata behandlingsanläggningar och behandlingsavgifter.
—Vilka principer som Ragn-Sells avgift bygger på och vad som ingår i den är mig obekant.
Ny remissrunda
Frågan om kommunala monopol på hanteringen av farligt avfall har flera gånger tagits upp i riksdagen, och är nu ute på en ny remissrunda. Naturvårdsverket anser som remissinstans i en att det inte finns miljömässiga skäl att ha monopolet kvar.
Men fortfarande har kommunerna rätt att ta "vidgat ansvar" i renhållningsförordningen - om miljömässiga skäl föreligger.
BAKGRUND
Nyligen höjde Uppsala kommun företagens miljöavgifter för farligt avfall med 46 procent. Värst drabbas målerierna som får en kostnadsökning på 199 procent. Även företag som hanterar mindre mängder riskavfall får taxorna höjda, med 146 procent. De cirka 500 bilservice- och bilvårdsanläggningarna i kommunen måste betala 51 procent mer i avgifter för att bli av med sitt slam. Anledningen till höjningen är att Uppsala kommun måste få in 3,1 miljoner kronor om året i ökade avgifter för att täcka kostnaderna för avfallshanteringen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!