Kommunalrådet: Uppsala klarar kraven

"Kravet att kommunen måste bygga ekologiskt hållbara områden innebär inga konstigheter, så arbetar vi redan." Det säger Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-09-01 16:28

Under fredagen presenterades en statlig utredning med förslag på en mängd nya bostäder i nio områden i Sverige, bland annat 75 000 stycken i Uppsala-Knivstaregionen.

För att staten ska ställa upp med pengar för järnvägar och annat till de nya områdena ställs krav på de berörda kommunerna.

Exempelvis måste kommunerna bygga ekologiskt anpassade bostadsområden och även verka för social hållbarhet vilket innebär minskad segregation och bostäder som alla har råd med.

Kommunalrådet Erik Pelling (S) i Uppsala anser att de villkor som ställs upp av den statlige utredaren Johan Edstav ligger i linje med hur kommunen redan nu arbetar. Enligt Erik Pelling har kommunen de senaste åren fått fram en mängd ekologiskt anpassade bostäder.

– När det sedan gäller att bygga socialt hållbara områden med bostäder som alla har råd med går det att ordna genom att kommunen ställer krav på byggföretagen. Vi ska också se till så att Uppsalahem bygger så billigt att företaget får ta del av det statliga investeringsstödet.

Om kommunen kan ställa krav på byggföretagen att bygga så att alla har råd att bo, varför har det inte skett tidigare?

– Där har vi skäl att vara självkritiska, vi har inte drivit kraven tillräckligt hårt. Men genom den budget som vi lagt i dag kommer vi att arbeta mer i den riktningen. Det har hittills inte skett så mycket socialt hållbart byggande i övriga landet, vi i Uppsala vill vara först med att bygga på det sättet.

Erik Pelling anser att segregationen kan minskas till exempel av att det byggs fler bostadsrätter i Gottsunda och fler hyresrätter i Sunnersta. Genom den så kallade Ultunalänken ska stadsdelarna sammankopplas.

I den statliga utredningen betonas att det krävs en länk över Fyrisån för kollektivtrafik mellan Bergsbrunna och södra Uppsala. De planer som utreds av kommunen gäller enligt Erik Pelling en bro över Fyrisån för lättare rälsbunden trafik, exempelvis spårtaxi. Däremot ska bilar och bussar inte få använda bron. En orsak är att kommunen vill minska miljöpåverkan på de känsliga naturområdena i Årike Fyris.

– Tanken är att man ska ta sig med kollektivtrafik över bron till och från den järnvägsstation som planeras i Bergsbrunna, säger Erik Pelling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!