Kommunalråd blev näringslivspampar
Om företagare och politiker förstår varandra får det lokala näringslivet bättre förutsättningar att utvecklas. Det är idén bakom ett rollspel som Svenskt Näringsliv har gjort. I veckan var det Uppsalas tur att ge sig in i spelet. Finanskommunalrådet förvandlades till lokal storföretagare och byggbolagschefen blev kommunalråd.
Politiker för en dag: företagarna Berith Strömquist och Anne-Lie Andersson.
Foto: Rolf Hamilton
- Det här är otillfredsställande. Vi får inga besked från kommunledningen och det finns inget stöd för den äldsta tillverkningsindustrin, säger Gösta Flanell/Lena Hartwig när företagarna i Småstad träffas.
Företagaren Britt Lövgren
I ett annat rum sitter finansmannen Felix Grisinni, alias Britt Löfgren (v), och förhandlar med den politiska majoriteten om att få göra en ekonomiskt förmånlig etablering i Småstad.
- Det går trögt och mitt plan går klockan 19.12. Jag vill ha en avsiktsförklaring först, säger Felix Grisinni/Britt Löfgren.
I och utanför kommunstyrelsens sal i Uppsalas stadshus pågår samtal om framtiden i Småstad.
Ett 40-tal politiker, tjänstemän och företagare har fått var sin roll i den påhittade kommunen. Varje roll har tre huvudmål som de ska försöka att förverkliga genom förhandlingar och samarbete.
Spelledare ger förutsättningar
Spelledarna från Svenskt Näringsliv berättar om det aktuella läget i kommunen.
- Småstad står i begrepp att förlora 1 200 jobb när en industri lägger ner. Snart är det val. Flera företagare, både utanför och på orten, är intresserade av att starta tillverkning i Småstad om de får rätt förutsättningar. Även ett statligt verk kan tänka sig att flytta till Småstad, förklarar Kristina Scharp från Svenskt Näringsliv.
Speldeltagarna delas in i tre grupper och antar sina nya roller. I grupprum och korridorer blir samtalen alltmer intensiva.
När eftermiddagen går mot sitt slut har två grupper lyckats få fram politiska majoriteter genom ett samarbete mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och centern. I grupp tre är konstellationerna mer oklara.
Den ena gruppen har lockat till sig det statliga verket till Småstad. Men hur det blir med alla företagsetableringar är svårare att sia om.
Svårt att överge egna åsikter
Speldeltagarna summerar eftermiddagen och berättar om nya erfarenheter.
En företagare som spelade politiker tyckte att det var svårt att överge sin egen politiska ståndpunkt och driva det som ingick i rollen.
Politikerna som spelade företagare blev besvikna över att politikerna bara kunde ge dem diffusa löften.
Både företagarna och politikerna såg många fördelar med att det fanns näringslivsinriktade tjänstemän i kommunen.
— Hade det inte funnits en näringslivschef och en kommunchef i spelet så hade vi inte nått någonstans i våra förhandlingar, säger Lena Hartwig.
Hoppas på bättre samarbete
Uppsala kommun hade 450 företagskontakter i fjol, men Uppsala hamnade långt ner på listan i Svenskt Näringslivs kommunranking. Torsdagens rollspel genomfördes inte som en följd av det, övningen var inbokad långt tidigare. Förhoppningen är att mer kunskap om varandras förutsättningar ska leda till ett bättre samarbete.
- Det är en rolig händelse, man byter roller och diskuterar efterspelet. I en del kommuner har rollspelet bidragit till att man pratar med varandra på ett helt annat sätt i dag, säger Kristina Scharp.
Anne-Li Andersson är egen företagare och driver Diamantens förskola i Uppsala. I rollspelet var hon kommunalråd.
— Det är viktigt för oss småföretagare att få kontakt med politikerna. Det här var ett bra sätt att träffas på och skapa en dialog under lättsamma former, säger Anne-Lie Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!