Kommunala chefer redovisar inte hunddagis som förmån

Utvecklingsstörda tar hand om hundar åt tre kommunala chefer. Cheferna betalar en avgift som ligger långt under den som tas ut vid andra hunddagis, ändå redovisar de det inte som en skattepliktig förmån.

Uppsala2005-05-02 00:00
— Det här låter tveksamt, säger kommunalrådet Lars O Ericsson (c).
Uppsala kommun driver hunddagiset Skallet på Kåbovägen där det finns plats för elva hundar. Vid Skallet arbetar åtta personer med utvecklingsstörning. Tanken är att de ska ges en vettig sysselsättning.
Allmänheten har inte rätt att placera sina hundar på Skallet. Däremot är hunddagiset öppet för kommunanställda. Men enbart för dem som arbetar med daglig sysselsättning för funktionshindrade.

Redovisningskyldig
Enheten daglig sysselsättning har mer än 200 anställda och över dem finns sex chefer. Tre av de sex cheferna har sina hundar vid Skallet.
Avgiften, som de ansvariga för verksamheten fastställt på egen hand, är 600 kronor per månad eller 30 kronor per arbetsdag. UNT har kollat priserna på ordinära hunddagis i Uppsala, de är 1 800 - 1 900 per månad.
— Det här är en förmån som ska tas upp till beskattning, säger Tiina Fors vid rättsenheten på Skatteverket i Uppsala.
En arbetsgivare är skyldig att redovisa de anställdas beskattningsbara förmåner till Skatteverket. I det här fallet har det inte skett.
— Jag har inte känt till detta, säger Agneta Lundgren som sköter redovisningen vid den aktuella enheten på kommunen.

Ska motsvara självkostnadspris
Kommunjurist Alf Karlsson säger att kommunen har rätt att driva den här typen av verksamhet om det behövs exempelvis för att ge sysselsättning åt funktionshindrade.
För att inte konkurrera med den öppna marknaden får kommunen inte sälja tjänsterna till vem som helst. Det är motivet till att enbart vissa kommunanställda får ha sina hundar på Skallet.
Enligt Alf Karlsson får kommunen högst ta ut en avgift som motsvarar självkostnadspris.
— Men 30 kronor per dag låter vansinnigt lågt, säger han.

''Tveksam om reglerna är bra''
Kommunalrådet Lars O Ericsson (c) tycker det är bra att kommunen ger funktionshindrade möjlighet att arbeta med djur.
— Men de ska ha marknadsmässiga priser så de inte slår ut konkurrerande verksamheter. Bestämmelsen om självkostnadspris är tänjbar, kommunala bolag som Fyrishov tar marknadsmässiga priser.
Frågan om funktionshindrade ska arbeta med tjänster som kan gynna kommunalt anställda till låga priser är känslig. Är det exempelvis rimligt att utvecklingsstörda i behov av sysselsättning arbetar i trädgården hemma hos en kommunanställd?
— Det uppstår en konflikt här och jag är tveksam till om reglerna vid hunddagiset är bra, säger Lars O Ericsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om