Bor i gruppbostad
Göran bor i en gruppbostad i Vänge, väster om Uppsala. I över tio år har han varje vardag åkt in till Uppsala där han haft sysselsättning i form av så kallad daglig verksamhet.
Men i fjol beslöt kommunen att funktionshindrade som fyllt 67 får sysselsätta sig på egen hand.
Kritiker menar att det inte går att jämföra med vanliga pensionärer som får sluta jobba vid 67 år eftersom exempelvis en del utvecklingsstörda inte klarar av att ta initiativ till sysselsättning.
Det var hans liv
— Göran har haft sitt liv i den dagliga verksamheten. Där har han haft sin vänner och det är dem han bjudit in på sina födelsedagar. Han skulle verkligen behöva en sådan sysselsättning, berättar Margareta Josjö, som är god man för Göran.
Vad Göran själv tycker är svårt att säga. Han har inget språk, men kommunicerar desto flitigare med att dela ut kramar.
På dagarna ägnar sig Göran numera åt att bland annat klippa ut bilder på bilar ur tidningar. Tusentals bilder ligger i lådor på hans rum.
Ingen fritidskonsulent
Boendeassistenten Marita Bommelin tycker dock att Göran verkar nöjd med tillvaron, trots att sysselsättningen är borttagen.
— Värre är att kommunen dragit in fritidskonsulenterna. En gång i veckan ordnade de aktiviteter som Göran och några andra från boendet deltog i på egen hand. Det var något de såg fram emot och växte av.
Efter valet 2002 enades de styrande partierna i Uppsala om några löften som skulle uppfyllas under mandatperioden, till exempel att "Insatserna för sysselsättning, boende och stöd för personer med funktionshinder ska öka".
Hittills har antalet grupper inom daglig verksamhet minskats och gruppernas storlek har ökats.
Fotnot: På önskemål av Görans gode man publiceras inte hans efternamn.
Läs mer i UNT - Kommunen sparar 350 000 på sommarstängd omsorg.