– Det här är ett stort steg framåt, säger landshövdingen i Uppsala län Peter Egardt, ordförande i Vargkommittén, om den ”gemensamma åsiktsförklaring” som på tisdagen lämnas till miljöminister Lena Ek.
Peter Egardt medger att arbetet i kommittén inte har varit lätt, med ”många bestämda uppfattningar”.
– Att få dem att tala samma språk har inte varit alldeles enkelt.
Ett par punkter i åsiktsförklaringen där parterna i kommittén stått långt ifrån varandra var synen på jakt och genetisk förnyelse av vargstammen. Men här har de kompromissat på så sätt att skyddsjakt nu i åsiktsförklaringen ”är nödvändigt och viktigt för att minska skador och öka acceptansen för vargpolitiken”.
När det gäller genetiskt tillskott är man överens om fördelen med naturlig invandring och att konsekvenserna för rennäringen måste minimeras. Hur det ska gå till är oklart.
Åsiktsförklaringen betonar också att det är viktigt att förebygga skador, med exempelvis stängsel och att ”full ersättning” ska betalas ut. Det vill säga för samtliga kostnader som rovdjuren antas orsaka tamdjur och dess ägare. Det kan gälla för merarbete, bortfall av betesutnyttjande, ökade foderkostnader, försämrad dräktighet, mjölkningsproblem, eventuellt inkomstbortfall och så vidare. Meriterade jakthundar ska också ersättas.
På frågan om hur stor kostnaderna för detta bedöms bli svarar Peter Egardt:
– Det är svårt att räkna på. Om man utgår från oförändrat antal skador jämfört med i dag så är det begränsade kostnader. Och olika typer av förebyggande ska ju kunna minska skadorna.
Arbetet i kommittén går nu vidare med att söka nå ytterligare enighet om hur varginvandringen ska gå till och utformningen av jakten. Den sista augusti ska Peter Egardt lämna ett förslag till regeringen.
– Antingen når vi enighet eller så får jag lämna över en egen rekommendation, säger han.