Kommentarer till storregionerna
Bollen ligger nu hos landstings- och kommunpolitikerna. Det blir deras uppgift att bilda regioner om Ansvarskommitténs förslag klubbas av riksdagen. Frågan är hur lätt det blir. En sondering visar att åsikterna går isär, både om, varför och med vem man bör gå samman.
- De har hanterat frågan på rätt sätt. I stället för att gå ut med kartor som låser diskussionen har man sagt: här är förutsättningarna, var god och formera er.
Den högspecialiserade vårdens krav på ett tillräckligt patientunderlag är enligt Börje Wennberg det främsta argumentet för en reform.
- Akademiska sjukhuset i Uppsala är dimensionerat för ett underlag på två miljoner människor. Om man inte stärker basen riskeras verksamheten på sikt.
Landstingsrådskollegan Erik Weiman (m) ser annorlunda på saken.
- Jag tycker att man först ska fundera över vad regionerna ska vara till för innan man diskuterar hur de ska utformas. Vår region har visat att man kan samarbeta framgångsrikt med andra län kring frågor som trafik och sjukvård utan att bilda storlän.
Tvärtemot Börje Wennberg tror han att större regioner kan bli ett hot mot Akademiska sjukhuset. Särskilt om det bildas en region med Uppsala, Västmanland och Södermanlands län.
- En sådan region skulle bli för liten. Jag kommer aldrig att acceptera en indelning som gör att patientunderlaget hotar UAS.
Vilka län bör då Uppsala slå ihop sina påsar med? Sören Bertilsson (s), landstingsråd i Dalarna, tycker att det vore naturligt att bygga vidare på det samarbete som finns inom Uppsala Örebro sjukvårdsregion, där sju län i Svealand ingår (se grafik).
- Det finns redan en bra infrastruktur som binder ihop kust och inland.
Arne Sandemo (m), ordförande för Regionförbundet i Uppsala län, menar att utredningen i alltför stor utsträckning utgått från den offentliga sektorns behov när man skapat kriterierna för de nya regionerna.
- I stället borde man se var man kan skapa konkurrenskraftiga regioner med goda förutsättningar att skapa den tillväxt som välfärden baseras på.
Det han är mest kritisk till är att man uteslutit en sammanhållen Mälardalsregion eftersom den skulle bli för stor och dominerande.
- Att Uppsala inte skulle samarbeta med Stockholm i regionala utvecklingsfrågor känns väldigt fel.
Liknande tankar är Bengt-Olov Eriksson (s), kommunalråd i Tierp inne på. Han anser att pendlingsmönster och arbetsmarknad måste stå i fokus när kartorna ritas.
- Om regionen ska vinna legitimitet hos medborgarna så tror jag att den måste anknyta till hur människor rör sig dagligen. En region med sju län har inte den legitimiteten.
Just legitimitetsaspekten är ytterligare ett skäl till att Erik Weiman är tveksam till storregioner.
- Efterfrågan bland medborgarna för en ny politisk beslutsnivå är oerhörd begränsad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!