Kometer i centrum när Rymdresan når Uppsala

I dag tisdag når Rymdstyrelsens filmprojekt Den underbara resan genom rymdsverige fram till Uppsala. Forskning kring kometer är huvudtemat för avsnittet från Uppsala, som sänds på rymdkanalen.se och som även kan ses på unt.se.

Uppsala2011-05-10 11:03

– Syftet med projektet är att visa upp den bredd som finns på rymdverksamheten i Sverige. Som hörs på namnet har vi hämtat inspiration från Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, säger Johan Marcopoulos, informationschef vid Rymstyrelsen.

Idén till projektet föddes för ett par år sedan och i höstas och början av vintern gjordes inspelningarna på tio orter i Sverige – från Lund i söder till Kiruna i norr – där rymdforskning bedrivs.
Resultatet är elva kortfilmer som presenterar ett slags smörgåsbord över den rymdforskning som bedrivs i Sverige.
– Vi har inte kunnat få med allt, men vi kan i alla fall ge ett smakprov som vi hoppas ska stimulera intresse för rymdforskning hos framför allt ungdomar, säger Johan Marcopoulos.

Premiäravsnittet sändes 12 april och handlade om rymdforskningen i Lund. Sedan dess har ”rymdresan” passerat ytterligare sex orter innan den nu når fram till Uppsala. Avsnittet handlar mest om den kometforskning som forskare vid Institutet för rymdfysik och Uppsala universitet bedriver från Ångströmlaboratoriet i Uppsala
– Ett bra initiativ, att informera andra om sin verksamhet är en av de viktigaste punkterna för en forskare. Det gäller i första hand att nå ut till andra forskare, men också till mänskligheten i stort, som ju är slutanvändaren för de resultat vi får fram, säger docent Anders Eriksson vid Institutet för Rymdfysik.

I programmet berättar han om rymdfarkosten Rosetta som om tre år ska nå fram till kometen Churyumov-Gerasimenko och därefter följa den under ett helt år. Ombord på Rosetta finns en sorts väderstation, en så kallad Langmuirsond, som utvecklats i Uppsala.
– Tidigare har rymdfarkoster passerat förbi kometer, men det här blir första gången en rymdfarkost läger sig i en omloppsbana runt en komet och följer den under längre tid, säger Anders Eriksson.

Även hans universitetskollega Björn Davidsson intervjuas om kometforskning i avsnittet från Uppsala. Han berättar bland annat att kometer kan fungera som ett slags ”fönster” till den allra första tiden när solsystemet bildades för många miljarder år sedan och att de kanske till och med kan ha haft betydelse för livets uppkomst.
– Det är bra att allmänheten blir informerad om all den verksamhet som pågår i Sverige. Jag tycker verkligen att det här initiativet från Rymdkanalen är lysande. Jag har sett flera episoder och har lärt mig själv mycket också, säger Björn Davidsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!