En tankspridd framställs ofta som en glömsk person som snubblar fram genom livet med oknäppt skjorta och rufsig frisyr, ständigt i ett tillstånd av förvirring. En nidbild, anser Johan Rapp. För honom står tankspriddheten för något fint, nämligen förmågan att kunna fokusera fullt ut på någonting så att man glömmer allt omkring sig.
– Vi är alla tankspridda eftersom vår perceptionsförmåga, hur vi tolkar sinnesuttryck, är begränsad. Vissa är bara mer tankspridda än andra.
Vi kan alltså aldrig uppfatta allt som pågår runtomkring oss, hur vi än försöker. Forskare har liknat människans perception vid en ficklampa i ett mörkt rum.
– Där ljuskäglan är – där ligger vårt fokus. Om någon i det mörka rummet skriker till är det i stället där ljuskäglan, och vårt fokus, hamnar.
Enligt Johan Rapp finns det två typer av tankspriddhet. Den lättdistraherande som spontant reagerar på det som händer runtomkring och som ofta skiftar fokus. Det kan påminna om ett barn som fokuserar intensivt på leksaken han eller hon har i händerna, men bara tills nästa leksak dyker upp och distraherar. Den andra är den tunnelseende, en typ som Johan Rapp anser att han själv är ett bra exempel på.
– När jag jobbar har jag stenhård fokus på det jag pysslar med och jag glömmer allt omkring mig. Och jag tycker inte om att bli störd, jag kan bli irriterad om mobilen ringer eller folk skriker.
Johan Rapp ger ett annat exempel på den tunnelseende typen: Albert Einstein. Under en intervju fick han frågan om det stämde att han inte kom ihåg sitt eget telefonnummer, varpå han lär ha svarat: ”Varför ska jag besvära min hjärna med något jag kan hitta i en telefonkatalog?”
Vårt medvetande, inom den kognitiva psykologin kallat arbetsminne, fungerar som ramminnet på en dator. Den amerikanske psykologen George Miller skrev på 1950-talet en berömd artikel om att människan klarar av att hålla sju plus minus två olika nummer, ord, ljud, begrepp, intryck eller tankar i minnet samtidigt.
– Ett exempel på det är när jag ska handla, då har jag problem med att minnas fler än tre–fyra saker. En normal person kan kanske komma ihåg sju saker samtidigt, säger Johan Rapp.
Ju lättare du har för att bli distraherad, desto snabbare fylls ditt arbetsminne och förvirringen börjar. Den fysiologiska effekten av distrahering har en annan psykolog vid namn Marcel Just tittat närmare på. I ett experiment fick testpersoner köra bil i en simulator samtidigt som blodflödet i deras hjärnor mättes med hjälp av en magnetkamera. På bilderna syns det tydligt hur specifika delar av hjärnan fylls med blod för att kunna utföra uppgiften fokuserat. Plötsligt ropas någonting distraherande ut till förarna, och – vips! – så försvinner en del av blodflödet till en annan del av hjärnan.
Multitasking är alltså inget som bör rekommenderas till den tankspridde. Så hur lär man sig att ta kontrollen över sitt liv? Svaret är: systematisk ordning.
– En bärande princip är att minimera antalet saker du har att tänka på. Det är inte bra att ha många olika bollar i luften samtidigt. Avsluta saker och ting, kasta ut dina surdegar och fokusera på en sak i taget, säger Johan Rapp.
Långt ifrån alla tankspridda identifierar sig dock med Einstein. Som tankspridd får du ofta höra att du är slarvig, nonchalant och opålitlig, vilket gör att många skäms. Det var därför Johan Rapp tillsammans med några kompisar startade de Tankspriddas Riksförbund på 1980-talet. Men det som började som en rolig grej har med tiden blivit alltmer allvar.
– Starten var en satirisk vits i humoristisk anda. Men på senaste tiden känns det mer som att jag gör en insats. I dag har vi över 1 000 medlemmar.
För Johan Rapp är skillnaden mellan att vara tankspridd och att vara slarvig självklar.
– Beviset på det är att människor glömmer sina barn på dagis, trots att dina barn av biologiska skäl är din högsta prioritet. För mig bevisar det att en tankspridd person inte är nonchalant.
Vad vill du säga till dem som fortfarande tycker att det är jobbigt att vara tankspridd?
– Var stolt över din tankspriddhet. Det visar ju att du har en fantastisk förmåga att fokusera.
Svårt att komma ihåg tvättiden? Häng en äggklocka runt halsen. Får du inte med dig det du ska till jobbet på morgonen? Lägg det viktigaste i dina skor. Tipsen till tankspridda är många och välmenande. Men för den som är tankspridd kan livet bli för krångligt för att det ska vara kul.
PERSONLIGT: Johan Rapp
Gör: ordförande i de Tankspriddas Riksförbund, kommunikationsspecialist och föreläsare.
Familj: hustru och tre barn
Gillar: resor, landstället i ”Flendiverna” (en mil söder om Flen), musik.
Senast lästa bok: Maxa ditt minne, Tony Buzan (fick den av min son i julklapp) .
FAKTA: Några tankspridda röster (exempel från boken Rätten att vara tankspridd – och konsten att komma ihåg)
Nej-listan
Ibland tar jag med mig saker på resor som jag inte ska ta med mig, till exempel min sambos nycklar. Så nu har jag två listor: En på saker jag ska ha med mig och en på saker jag inte ska ha med mig. /Patrik
Hundbärerskan
För många år sedan hade jag två hundar. Den ena avskydde att gå ut när det regnade. Jag brukade bära honom tills vi kommit en bra bit. Då satte jag ner honom och han gjorde vad hans skulle. En regnig dag gick vi ut som vanligt. Jag funderade över en bilannons jag sett: En begagnad Mercedes 700 000 kronor. Inte klokt så dyrt! Jag tänkte på saker man kunde köpa i stället. När jag kom hem hade jag problem att öppna grinden. Jag hade fortfarande hunden i famnen. Jag hade burit honom både fram och tillbaka. Det var bara att ge sig ut på en ny runda. Suck! /Ewa
Spiderman blev dyr
Tankspriddheten gjorde sig påmint rejält för fyra år sedan. Jag var i Chamonix och åkte skidor. Sista dagen fick jag feber och stannade hemma i lägenheten. För att få kvällen att gå lite fortare gick jag ner till tobaksaffären för att hyra en film. Saken var den att man var tvungen att lämna någon form av id-handling i pant. Inga konstigheter, tänkte jag och lämnade glatt ifrån mig mitt pass och knallade hem och tittade på Spiderman 3. När filmen närmar sig slutet slår det mig som en knytnäve i magen: jag ska ju för tusan flyga hem i morgon, klockan 10! Och då behövs det förstås ett pass … Mitt pass ligger just nu i en tobaksaffär som är stängd och öppnar inte förrän i morgon klockan 11. Det hela slutade med att jag missade mitt flyg, fick köpa en ny dyr flygbiljett och flyga hem åtta timmar senare. /Jonas
Ps. Det var inte första gången jag missade ett flyg.
Det blev plötsligt bråttom
Häromdagen lunchade jag på min medhavda matlåda tillsammans med mina kolleger. Jag kom plötsligt på att den buss jag skulle passa skulle gå om tio minuter. Jag samlade ihop disken och rusade i väg längs korridoren mot utgången. Då hörde jag kollegornas rop om att det kanske inte var så vettigt att ta med disken på bussen. Tallrik, bestick, glas, servett – jag hade alltihop i händerna! /Elisabeth
Se upp för krattan
Min mamma kommer ihåg att svärfar sagt att man aldrig ska låta en kratta ligga med taggarna uppåt (av uppenbara skäl), så när hon sedan ser en kratta med taggarna uppåt måste hon ju ta upp den. Så hon sätter foten mot taggarna så skaftet kommer emot henne. Tyvärr tänkte hon inte på att hon i famnen hade två stora kassar och på intet vis kunde ta emot skaftet som kom farandes emot henne. Efter denna episod hade hon en blåtira... /Marina
Källa: Rätten att vara tankspridd – och konsten att komma ihåg