Kolonilotter en oas under corona

Pandemin har skapat ett växande odlingsintresse. Koloniträdgårdsområdet i Fålhagen har för många blivit en fristad.

Carin Backlund har kommit hit till sin kolonilott varje dag i sommar. "Nu när det inte gått att resa har det varit extra härligt att ha den", säger hon.

Carin Backlund har kommit hit till sin kolonilott varje dag i sommar. "Nu när det inte gått att resa har det varit extra härligt att ha den", säger hon.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2020-08-13 20:00

Stans stress ligger alldeles om hörnet, men över Flora-Linneas koloniträdgårdsområde i Fålhagen vilar ett lugn.

– Första gången jag gick här var det som att komma till paradiset, säger Carin Backlund, som står lutad över en av sina rabatter för att knipsa bort vissna blomställningar.

Carin Backlund ställde sig i kö för en kolonilott och fem år senare, 2007, fick hon köpa en gul liten stuga på en 400 kvadratmeter stor lott. Sedan dess har hon tillbringat stora delar av somrarna här. Inte minst i år.

– Jag bor i en liten lägenhet i Salabacke så det är en stor förmån att få ha det här, särskilt nu i virustider. Jag är här varje dag för att vattna och rensa. Jag har också bjudit hit vänner, vi har kunnat sitta ute och umgås, säger hon och nickar mot utegruppen framför stugan.

Det har varit ett bra skördeår; odlingarna har fått såväl sol som regn. Carin Backlund kommer att ha tomater en bra bit in på hösten och äppelträdets grenar är tunga av all frukt.

– Att odla sånt man kan äta är alltid roligt. Som potatis, squash, tomater och bönor ... Jag testade broccoli ett år, men det gör jag inte om. Något djur åt upp allt.

Trädgårdsbranschen har slagit rekord under pandemin, och riksförbundet Svensk Trädgård har vittnat om ett klart ökat intresse för odling. Detta märker även Flora-Linnea koloniträdgårdsförening. I sommar har ovanligt många skrivit upp sig på intresselistan för en egen lott. Anders Thenstedt, kassör i föreningen, tror att det har med pandemin att göra:

– Själv är jag jätteglad över kolonilotten nu under corona. Man har något att göra och kan prata med grannarna över tomtgränsen. Vi har många 70-plussare som tycker det är skönt att kunna vara här nu.

Koloniområdet har funnits sedan 1932 och har i dag 103 stugor. Varje ägare har köpt sin stuga, men arrenderar marken av kommunen.

I en av trädgårdarna står Maj-Britt Lundberg och beskär träd. Hon har haft sin 20 kvadratmeter stora kolonistuga, en grå med inglasad altan, i 26 år och sover här hela sommarhalvåret.

– Det är verkligen som en sommarstuga, mitt i stan. Det bästa jag någonsin köpt. Ibland åker jag ut hit även på vintern, en gång firade vi nyår här, säger hon.

Maj-Britt Lundberg odlar mest blommor. Häromkvällen rev hon upp en hel rabatt. Den behövde snyggas till, säger hon med en axelryckning.

– Det är ett ständigt pågående arbete med att ändra och förnya. Det är en del av charmen.

Karta: Koloniföreningen Flora-Linnéa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!