Sedan 2001 har striden pågått om marken vid Gränby backe i Uppsala, där 230 bostäder ska byggas av organisationerna HSB och Riksbyggen. Efter flitiga debatter om de sällsynta djur- och växtarter som hotas när marken ska jämnas för att ge plats åt bygget, är det nu odlarna som är hotade. Omkring 60 odlingslotter försvinner till hösten.
Jan Götbring, ordförande i Gränby odlarförening, är missbelåten över hur Uppsala kommun har skött ärendet. Föreningen har ännu inte tilldelats någon ny odlarplats, trots löfte om en säsongs framförhållning för att odlarna ska hinna flytta växterna.
– De ger oss tomma löften och erbjuder mark som redan är upptagen, säger Jan Götbring.
Odlarföreningen blev för några år sedan erbjuden plats av kommunen belägen vid en annan kolonilottsodling i Gränby. Men eftersom föreningen har många äldre medlemmar som skulle få svårt att ta sig dit, valde de att avböja.
– Det känns som om kommunen straffar oss för att vi tackade nej. Vi har själva kommit med förslag på en ny odlarplats men fått avslag, säger Jan Götbring.
I förra veckan skickade kommunen ut ett nytt förslag till länsstyrelsen om en alternativ odlingsplats för Gränby odlarförening. Förslaget gäller en åkerplats belägen vid cirkusplatsen i Gränby. Men enligt Jan Götbring har informationen har inte nått fram till föreningen.
– Att flytta till cirkusplatsen fördes på tal i mars, men att ärendet nu skickats till länsstyrelsen visste vi inte. Vi efterfrågar en dialog med kommunen, där vi kan vara med och diskutera, säger han.
Om det till hösten blir marken vid cirkusplatsen som omvandlas till kolonilotter återstår att se. Enligt föreningens förre ordförande Harry Pettersson, som drivit frågan i många år, är nu Gränbyodlarnas förhoppning att åtminstone få en månad på sig att flytta växter och plantor, ett arbete som kräver precision och omsorg.
– Det ska inte vara några problem med själva transporten, eftersom det inte gäller några större växter eller träd. Det handlar snarare om kraven på odlingsbar mark och framkomlighet med bil för medlemmarna, säger Per Westerlund vid Fritids- och naturkontoret i Uppsala kommun.