Koldioxidutsläpp ska fångas och lagras
Genom att fånga in och lagra koldioxid kan man minska växthuseffekten. Vid den pågående vetenskapsmässan i Göteborg presenterade Uppsalaprofessorn i högenergifysik Sven Kullander på onsdagen den pågående koldioxidforskningen.
Hur detta ska gå till är ett ämne för forskning runt om i världen.
Att fånga in koldioxiden vid utsläppskällan, tex kraftverk, och sedan lagra den i sedimentär berggrund eller i djuphavet, är en av de strategier som forskarna undersöker. Koldioxid bildas vid förbränning av fossila bränslen, när energiinnehållet frigörs från bränslet.
Ett ton kol ger vid förbränning upphov till 3,7 ton kolidioxid. Men det är alltså tekniskt möjligt att fånga in koldioxiden och lagra den, visar professor Sven Kullander med kollegor i en rapport, som redovisades på onsdagen vid Vetenskapsmässan i Göteborg.
I USA delfinansierar industrin den aktuella forskningen. I Sverige ska Vattenfall bygga demonstrationsanläggningar under rubriken Det CO2-fria kraftverket. Tanken är att tekniken ska kunna kommersialiseras redan 2015.
Det handlar om at fånga in koldioxiden - flera tekniker är möjliga och används i någon mån redan - och sedan föra den till lagringsutrymmen i berggrunden.
Sådana utrymmen måste vara porösa och genomsläppliga. Lämpliga är sedimentära bergarter som sandsten på ungefär 7-800 meters djup, där trycket gör att koldioxiden kan förvaras som vätska. Ovanför lagringsnivån måste finnas täta lager av tex lera eller skiffer.
I Sverige finns tänkbara lämpliga geologiska formationer i sydvästra Skåne och utanför Gotland åt Polen och Baltikum till.
Riskerna för läckage, hälsorisker och juridiken kring hela problematiken är inte tillräckligt undersöka ännu, utan kommer att sysselsätta forskarna de närmaste åren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!