KOL-sjuka visar bättre välmående

Uppsala läns KOL-sjuka mår bättre. Under tio år har försämringsperioderna halverats och detta på grund av bättre behandlingsmetoder.

Uppsala2015-08-12 22:15

Ny forskning visar att försämringsperioderna för KOL-sjuka har halverats mellan 1999 och 2009. Anledningen bakom förbättringen kan sammanfattas till främst tre viktiga orsaker som rör bättre hjälp till fysisk träning, rökstopp och nya läkemedel. Dessutom diagnosticeras allt fler tidigare, men fortfarande lever fyra av fem personer ovetandes med sjukdomen.

Försämringsperioderna som KOL-sjuka drabbas av kallas exacerbationer som ökar sjukdomsförloppet och ökar risken för förtida död.

Kristina Sparreljung är generalsekreterare i Hjärt-Lungfonden och ser den här rapporten som något som kan ingjuta hopp hos KOL-sjuka.

– KOL är en plågsam sjukdom och därför är det särskilt glädjande att de KOL-sjuka mår bättre. Vi på Hjärt-Lungfonden stödjer forskning om ny individanpassad behandling med målet att minska lidande och för tidig död bland de KOL-sjuka, säger Kristina Sparreljung i ett pressmeddelande.

KOL

Minst en halv miljon personer i Sverige lever med KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom). Bara var femte drabbad har fått en diagnos.

KOL är en dödlig sjukdom som långsamt bryter ner luftvägar och lungor. Det försvårar luftflödet till och från lungorna och upplevs till en början av de drabbade som andfåddhet och dålig ork.

Antalet försämringsperioder hos KOL-sjuka har halverats på tio år. Förbättringen bygger på forskning som bidragit till bättre hjälp till rökstopp och fysisk träning samt nya läkemedel.

Kvinnor drabbas hårdare av sjukdomen än män. Varför det är så vet man inte i dag. En förklaring kan vara att effekten av rökning är större hos kvinnor vilket i sig kan bero på att kvinnor generellt sett har mindre kroppsstorlek, mindre hjärta, smalare kranskärl, mindre lungvävnadsyta och trängre luftrör än männen.

Hjärt-Lungfonden stödjer forskningen inom området och vill inom 10 år bättre förstå KOL samt utveckla ny individanpassad behandling som bromsar sjukdomen och minskar lidande och för tidig död.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om