Kökstillverkning som byggnadsvård

Första året, 1990, räknades affärerna i några hundratusen kronor. I fjol omsatte Gysinge Centrum för Byggnadsvård 16 miljoner kronor. Och som ringarna på vattnet sprider sig sysselsättningen till över 160 underleverantörer inom en tiomils radie från Gysinge.

Uppsala2006-02-13 00:00
Två enmanssnickerier som har varit med från början är Lysén-Jonsson och Fällgren Snickeri i Gävle. De tillverkar pärlspontkök och "20-talskök" på beställning från kunder till Centrum för Byggnadsvård.
— Gysinge skapar jobb. Vi är beroende av Centrum för Byggnadsvård. Våra jobb går huvudsakligen dit, säger Michael Fällgren.

Kända leverantörer
Snickarfirmorna tillhör Gysingeföretagets "öppna" leverantörer. Det rör sig om företag som är kända på marknaden — golvläggare, plåtslagare, kakelugnsmakare. Till dessa kommer omkring 140 skyddade leverantörer - smeder, verkstadssnickare, väverskor, målare, elektriker, kvastbindare och andra med en exklusiv relation till Centrum för Byggnadsvård.
Men vilka dessa är avslöjas inte.
Varför är ni förtegna?
— Vi har givetvis inte monopol på hantverkarna, men vi har monopol på våra produkter. Vi har tagit fram modellerna och investerat både tid och pengar på att lära upp hantverkarna att tillverka just våra modeller och med våra metoder. Konsten att handhyvla behärskar inte alla snickare. Vi är ömsesidigt beroende av varandra. Säg det företag som inte skyddar sina inköpskanaler, säger ägaren till Gysinge Centrum för Byggnadsvård Göran Gudmundsson,.
Är ni rädda för att kunderna ska vända sig direkt till hantverkarna?
— Nej, vi har skriftliga avtal som skyddar våra produkter. Vi vill att hantverkarna ska få jobba i fred. Om alltför många kunder kommer till en smed för att få sina gamla nycklar lagade påverkar det leveranserna hit. Vi kan få varubrist. Det har hänt. Då kan vi inte upprätthålla vår service, säger Göran Gudmundsson.

Inte gratis
Hantverkarnas lojalitet och kunnande är inte gratis.
— Ingen är underbetald och många timmar läggs ned på varje produkt, säger Göran Gudmundsson.
Är det är dyrt att handla hos Centrum för Byggnadsvård?
- Nej, vi är vrålbilliga! Våra barnbarn kan slåss om våra produkter vid bouppteckningen en gång. Dessutom är det en service att de här gammaldags grejerna går att köpa, säger Göran Gudmundsson.
Hantverk har kopierats i alla tider. Är det ett problem för er?
— Ja, men rättighetsfrågor är inte lätta eftersom våra produkter i sig är kopior av gamla förlagor. Vi kopieras även i text och bild och det gör vi alltid rättssak av, säger Göran Gudmundsson.

Inte en krona
Företaget har sedan starten inte lagt en enda krona på försäljningsannonser. Uppmärksamhet har man fått ända. Och nu planeras det för expansion tack vare tillverkningen av slam- och linoljefärger. Franska trähustillverkare intresserar för de traditionella svenska färgkvaliteterna.
- Vi slår igenom i Europa om några år, spår Göran Gudmundsson.
Han menar att Gysingen Centrum för Byggnadsvård "ska bli riktigt stort", men filosofin är företaget ska växa långsamt.
- Vi lägger inte ned pengar på marknadsföring, för vi skulle inte klara en snabb expansion. Vi skulle få varubrist.
Men blir du som ägare inte girig av framgången och vill tjäna pengar snabbt?
— Nej, jag är 57 år och ser andra värden i livet. Förutom min lön ger jag mig själv en aktieutdelning på 40 000 kronor, inte mer. Det mesta överskottet investeras, säger Göran Gudmundsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!