Det visar den förstudie som lämnats till fastighets- och servicenämnden och som kommer att diskuteras vid nämndens sammanträde 15 juni.
Stefan Olsson (M), regionråd och andre vice ordförande i nämnden, anser att hela frågan om produktionskök borde stoppas och en genomgripande behovsanalys göras:
– Tidigare har kostnaden för ett produktionskök beräknats till 160 miljoner kronor. Den summa som nu redovisas ligger på 345 miljoner kronor. Köket ligger inte med i förslaget till investeringsbudget förrän tidigast 2024, så det finns goda skäl att tänka efter vad som behövs en extra gång, säger Stefan Olsson.
Ordförande i fastighets- och servicenämnden är Johan Edstav (MP), och Miljöpartiet har under de år som köks- och matfrågan på Akademiska diskuterats hela tiden talat och agerat för ett tillagningskök vid Akademiska.
– Förstudien tar upp tre olika alternativ för maten på Akademiska, ett av förslagen är en upprustning av nuvarande kök och fortsatt köp av mat från Västerås, ett en delvis ombyggnad av nuvarande kök och det tredje ett helt nytt produktionskök. Det alternativ som skulle bli dyrast är upprustning och fortsatt köp av mat utifrån, säger Johan Edstav.
Han vill inte ange någon summa för vad upprustningen beräknats till, men enligt uppgift till UNT skulle den kosta drygt 200 miljoner kronor.
– Nuvarande kök byggdes 1968 och rustades senast 1986. Arbetsmiljön där skulle kanske inte ens godkännas om den granskades. Något måste göras, och vi måste bli mera långsiktiga i vår planering av fastigheter, underhåll och kommande behov, säger Johan Edstav.
Att kostnaden för ett produktionskök i förstudien stigit från 160 till 345 miljoner kronor förklaras enligt Johan Edstav med att förstudien är mera genomgripande och räknar med alla kostnader förknippade med ett kök, till exempel angöringsramper och liknande.
För Stefan Olsson är fördyringen och framflyttningen av produktionsköket i investeringsbudgeten fullgoda skäl att bromsa vidare planering av produktionskök:
– Vi har ett väl fungerande samarbete med Västerås om tillagning av patientmaten, det är bra mat som får gott betyg i alla patientenkäter. Vilka behov har vi egentligen, är det ett produktionskök eller skulle det vara bättre att investera i mottagningskök, säger Stefan Olsson.
Fastighets- och servicenämnden sammanträder torsdagen 15 juni. Budget- och investeringsförslag 2018-2020 kommer att diskuteras vid regionfullmäktige 19-20 juni.