Kök på äldreboenden inspekteras
Efter länsstyrelsens avslöjande om att bristerna i mathanteringen fortsätter på Frodegården i Uppsala kommer miljökontoret nu att genomföra ännu en inspektion. PRO Samorganisation överväger att göra en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen.
Frodegårdens egenkontroll visar att problemen har funnits sedan i maj och först under september har situationen blivit bättre. Men senast i torsdags var en av de varma rätterna inte tillräckligt het.
Kritiserar tystnad
-Jag har i dag förgäves sökt ansvarig vid Frodegården för att få veta hur det står till med maten. Nästa vecka räknar jag med att det blir en inspektion av köken. Då ska vi även kontrollera att de krav på åtgärder som vi tidigare framfört är genomförda, säger Claes Kihlberg, stadsveterinär.
Han är kritisk till att ingen från kommunen hört av sig eftersom det nu visar sig ha varit brister under hela sommaren.
—Om man har ett systematiskt fel som det här verkar vara så är inte det bra och då ska de självklart kontakta oss.
Riktade genomgångar
Claes Kihlberg har tidigare utbildat kommunala chefer i livsmedelshygien och mathantering.
-Efter händelserna då ett antal personer vid Frodegården matförgiftades i våras har vi också haft riktade genomgångar, säger Claes Kihlberg.
PRO:s samorganisation i Uppsala är mycket kritisk till hanteringen av maten på Frodegården.
—Jag är inte direkt överraskad över det som nu kommit fram. Vi har haft våra dubier och under sommaren har vi genom personalen fått kännedom om att allt inte står rätt till. Vi funderar nu på om vi ska göra en Lex Maria-anmälan mot kommunen. Ansvaret för det som inträffat ligger som jag ser det både på uppdrags- och utförarsidan. Politikerna i nämnderna måste nu utkräva ansvar av tjänstemännen, säger Lennart Sjöberg, ordförande för PRO Samorganisation.
Inga kommentarer
Kristina Holmberg, ansvarig vid Frodegården ville inte heller under fredagen ge några kommentar utan hänvisar till områdeschefen Yvonne Bispfors. UNT har förgäves sökt henne under dagen.
I ett pressmeddelande säger Yvonne Bispfors att kommunen har säkerställt att "de boende får god och kvalitetssäker mat".
Sedan i går, fredag, har man också beslutat att all mat som har för låg temperatur vid leveransen omedelbart returneras till Medirest.
Ordförande i produktionsnämnden för vård och bildning Agneta Boström (s) sade efter matförgiftningarna i våras att "Medirest måste säkra upp leveranserna. Kan de inte det måste vi bryta avtalet".
Skickas tillbaka
Men än vill inte Agneta Boström tala om att det är aktuellt att bryta något avtal trots påpekandena i länsstyrelsens rapport.
—Jag har ju knappt läst rapporten. Detta är inget jag själv kan besluta om utan måste ta upp med min nämnd. Men nu har man ju sagt från Medirest att om maten är under 60 grader så ska den skickas tillbaka.
Så nu får Medirest ännu en gång möjlighet att rätta till brister som funnits under en längre tid?
—Självklart är detta det inget vi rycker på axlarna över, och det är inte bra. Själv har jag levt i god tro att allt har fungerat som det ska, säger Agneta Boström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!