Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, säger att beslutet från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om att sjukhuset ska öppna fler vårdplatser är otydligt.
– Vad innebär det att "tillgängliggöra 30 vårdplatser"? Hur ska det fördelas mellan olika verksamhetsområden? Kan vi jobba med andra aktörer inom regionen eller inte, frågar sig Mikael Köhler.
Dessutom säger han att vitesbeloppet på 20 miljoner kronor är orimligt högt.
– Vid andra tillfällen har IVO utdömt viten om en halv eller en miljon kronor. Att man nu gör en 20–40-dubbling av straffskalan behöver prövas juridiskt, säger Mikael Köhler.
Är grundproblemet att ni inte klarar av att öppna fler vårdplatser under så kort tid?
– Att på nio veckor få fram 40 sköterskor och 40 undersköterskor, vilket det handlar om för att öppna 30 vårdplatser, är inte möjligt. Det tar tre månader att sluta på ett annat jobb.
IVO har i flera beslut genom åren påtalat brister som de anser är oacceptabla. Är det inte rimligt att de till slut sätter ner foten och säger ifrån på skarpen?
– Jag vet att IVO sagt att vi haft flera år på oss att rätta till problemen. Och vi delar problembeskrivningen som IVO gör. Men det måste vara en proportionalitet i beslutet. Vi har också uppfattat att det är akutmottagningen som de har inspekterat, men nu kommer ett beslut som rör något annat.
IVO har haft inspektioner på fler delar av sjukhuset och konstaterat brister som att patienter får grytlock i stället för larmknappar. Då måste de väl kunna rikta beslut som berör de brister de upptäckt?
– Situationen med grytlocken är något som de själva har medverkat till och är en följd av deras inblandning när de utövade styrning rakt in i vår verksamhet. Då förflyttade vi patienter i ett hastigt beslut som de är delaktiga i.
Mikael Köhler påpekar också att lösningen är mycket mer komplex än att skapa fler vårdplatser på Akademiska sjukhuset. Det handlar om att på olika sätt minska inflödet av patienter, bland annat genom att förbättra tillgängligheten till andra delar av vården, och att förbättra flödet inom och mellan sjukhusen och med mobila team göra tidigare hemgång möjligt för patienterna.
– Allt det här känner man till, men man tar bara fokus på en fråga i sitt beslut. Att utdöma ett vite kommer inte att förbättra situationen för patienterna och medverkar inte till att förbättra patientsäkerheten, säger Mikael Köhler.
Det var Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som i slutet av september beslutade att Akademiska sjukhuset senast den 2 december måste öppna 30 nya vårdplatser. Annars hotar ett rekordstort vite från myndigheten på 20 miljoner kronor. Beslutet kom efter en tillsyn som pågått i flera år, där situationen framför allt på akutmottagningen granskades. IVO har flera gånger påtalat vad myndigheten menar är oacceptabla brister i patientsäkerheten.
Region Uppsala påpekar i sitt överklagande att man har försökt hyra in personal för att öppna fler vårdplatser, men misslyckats. "Regionens upphandlade leverantörer av hyrpersonal har knappt levererat alls på senare tid", skriver man bland annat. Nu vill Region Uppsala att IVO:s beslut upphävs, eller åtminstone att tidsgränsen förlängs till den 30 april nästa år. I väntan på avgörande i förvaltningsrätten vill regionen att IVO-beslutet inte ska gälla.