Om dessa frågor samtalade FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan och den nuvarande vice generalsekreteraren Jan Eliasson vid ett offentligt seminarium vid Uppsala universitet aula på måndagen.
Utgångspunkten för samtalet som hölls inför en fullsatt universitetsaula, med bland andra kronprinsessan Victoria bland hedersgästerna, var Kofi Annans bok Interventioner – ett liv i FN:s tjänst. Kofi Annan sade bland annat att han efter folkmordet i Rwanda i mitten av 1990-talet där FN kritiserades för att inte ha agerat, ställde sig frågan: Hur ska vi kunna undvika ett nytt Rwanda i framtiden? Ska vi luta oss tillbaka eller agera? Han menade att FN efter detta gjort bidragit med en rad fredsbevarande insatser inte minst i Mellanöstern. Bland annat bidrog FN till att tvinga bort syriska trupper från Libanon 2005.
Om den arabiska våren ”där gatan ersatt val och parlament” sade han att det måste finnas tre grundstenar för att ett samhälle ska fungera: Fred och stabilitet, en sund ekonomisk utveckling samt respekt för mänskliga rättigheter och ett fungerande rättssystem.
Jan Eliasson höll med och poängterade att alla tre förutsättningarna måste uppfyllas samtidigt, det går inte att bygga upp en i sänder.
– Det är som tre piller som samverkar med varandra, sade han.
Jan Eliasson sade också att dagens konflikter med inbördeskrig där gränserna mellan olika grupperingar kan vara oklara, som i bland annat Mali och Kongo, försvårar fredsbevarande insatser och FN riskerar då att bli en del av konflikten.
När det gäller inbördeskriget i Syrien berättade Kofi Annan om sin stora frustration när han som FN:s och Arabförbundets sändebud 2012 misslyckades med att få parterna till förhandlingsbordet. En annan stor besvikelse för honom var att han inte lyckades reformera FN:s säkerhetsråd.
– Varför har inte Indien med över en miljard invånare inte en permanent plats i rådet, frågade han retoriskt.
Han var dock noga med poängtera att FN för det allra mesta inte kan agera om inte säkerhetsrådet är enigt.
Även Hans Corell, rättschef i FN under Kofi Annans tid, deltog i seminariet. Han uppmanade Uppsalastudenterna att starta ett upprop bland studentkolleger världen runt med paroll till FN:s säkerhetsråd att göra sin plikt, inte minst med tanke på situationen i Syrien.
Seminariet leddes av seniorprofessor Peter Wallensteen från universitetets institution för freds- och konfliktforskning.
Kofi Annan och Jan Eliasson lade innan seminariet ned en krans vid Dag Hammarskjölds grav på Uppsala gamla kyrkogård i närvaro av kronprinsessan Victoria, landshövding Peter Egardt och Uppsala universitets rektor Eva Åkesson.