Uppsalakocken stöttar Kocklandslaget i Luxemburg

Svenska Kocklandslaget är på plats i Luxemburg där de tävlar i Culinary World Cup 2022. Uppsalakocken Jens Ericsson är med och stöttar laget mot kulinariska höjder.

Sedan i april förra året har landslaget mötts en vecka i månaden för att träna inför Culinary World Cup 2022.

Sedan i april förra året har landslaget mötts en vecka i månaden för att träna inför Culinary World Cup 2022.

Foto: Per-Erik Berglund

Uppsala2022-11-30 21:00

Det Svenska kocklandslaget är ett av 15 lag från hela världen som tävlar mot guld i den prestigefyllda tävlingen Culinary World Cup 2022 som äger rum i Luxemburg. I lördags gick tävlingen av stapeln och under veckan har laget ställt upp i de två delmomenten.

– Vi har goda chanser att vinna. Det har känts jäkligt bra. Vi har haft god stämning i köket, alla har varit glada och vi har fått bra feedback från domarna, säger Jens Ericsson, general manager för Svenska Kocklandslaget och bördig från Uppsala.

undefined
Fisk- och skaldjursbrickan som serverades under avsmakningsmenyn.

Poängmässigt har landslaget hamnat på guldnivå i det första delmomentet, silver i det andra. Det innebär att de har en chans till en förstaplacering. Vinnarna presenteras under torsdagen.

Jens Ericsson bedömer att de största hoten mot svensk vinst är Schweiz och liksom i skidsporten – Norge.

– De nordiska länderna har alltid varit duktiga i de här sammanhangen. Min personliga analys är att vi i Norden är bra på att ta in nya influenser. I exempelvis Italien och Frankrike har man så mycket mattradition som de är superstolta över, vilket är jättebra, men de gör att de inte är lika benägna att ta emot nya influenser.

undefined
Jens Ericsson kommer från Uppsala och är general manager för Svenska Kocklandslaget.

Under lördagen tävlade det Svenska Kocklandslaget med en trerättersmeny för 110 personer. I tisdags ägde det avslutande, och mest utmanande, momentet rum där lagen hade i uppdrag att laga en avsmakningsmeny för 12 personer.

– Det är min första stora tävling på den här nivån och många i laget är nya. Vi har satt ihop en grupp människor på ett och ett halvt år som ska prestera på den absoluta toppnivån i världen, så det är klart att det är nervöst, säger Jens Ericsson.

Det är en krävande tävling som innebär mer än bara matlagning. Planering och logistik är A och O för att lyckas. Under tävlingsdagarna har de befunnit sig i köket från tidig morgon till sent in på natten.

– Jag har känt mig trygg med alla kockar som presterat. Men det är ju råvaror som vi håller på med, så allt kan hända. Speciellt på den detaljnivå som vi jobbar med.

undefined
En av rätterna på momentet avsmakningsmeny bestående av två sorters bröd, picklad lök, brynt smör kryddad med matjessill samt crème fraiche med solrosfrön och riven tomat.

Sedan i april förra året har landslaget mötts en vecka i månaden för att träna inför tävlingen. Sex av landslagets tolv medlemmar står för matlagningen medan resten assisterar. Råvarorna är svenska och har fraktats ner med lastbil.

– Vi är stolta över våra råvaruproducenter och uppfödare vilket gör det naturligt för oss att jobba med svenska produkter, säger Jens Ericsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!