Kockar gästar köttproducenter

Åtta finalister i tävlingen Årets kock 2016 bjuds av LRF på rundtur till gårdar med köttproduktion. Avsikten är att sätta svenska råvaror i fokus.

Mätta kultingar sover under värmelampan.

Mätta kultingar sover under värmelampan.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2015-12-01 12:41

– Vi vill visa svensk djuruppfödning och låta de här unga kockarna träffa bönderna som ser till att det finns svenska råvaror för dem att använda. Samtidigt får bönderna också visa och berätta hur svensk djurhållning fungerar, sade Auni Hamberg, LRF.

LÄS MER: Köttlarm gav ingen effekt

En av gårdarna som fått besök är TIllinge Tallmyra svingård väster om Enköping med en årsproduktion på 9 500 smågrisar. Roger Wässman driver Tallmyra tillsammans med sonen Victor och två anställda och de visade besökarna runt i stallarna.

Många av finalisterna i tävlingen som avgörs i februari stannade till lite extra i första avdelningen och klappade försiktigt på 3-4 dagar gamla kultingar som låg med sina modersuggor i egna bås. Efter fem veckor avvänjs kultingarna och flyttas tillsammans med sina jämnåriga till större bås. Efter 11-12 veckor säljs merparten av kultingarna till slaktsvinuppfödare, andra sparas för att ingå bland gårdens suggor.

– Vi har ungefär 400 suggor och de semineras gruppvis kontinuerligt och hålls ihop i sina grupper hela tiden här på gården. Det gör det lättare att kontrollera hälsa och tillväxt. En av de största fördelarna med svensk köttproduktion är att användningen av antibiotika är så begränsad, sade Roger Wässman.

Den kris som svensk svinproduktion var drabbad av för några år sedan är enligt Roger Wässman överstånden, och han förklarar det med att konsumenterna har insett fördelarna med den svenska djurproduktionen.

Förutom de åtta kockar som kommer att tävla om titeln Årets kock om några månader fanns också två tidigare vinnare av titeln med på gårdsturen, Jonas Dahlbom som vann 1996, och Thomas Sjögren som blev årets kock 2015.

– Fläskkött är en av mina favoriter när jag lagar mat, men jag har under några år haft restaurang i Åre där det varit mest olika sorters fisk och ren som efterfrågats. Nu är jag tillbaka i Stockholm och kommer säkert att få in mera fläskkött på menyer, sade Jonas Dahlbom.

För Thomas Sjögren har tiden som Årets kock bestått mest av frilansande som gästkock och föreläsare:

– Många kockar försöker hitta tillbaka till mera traditionella svenska rätter, och fläskkött kommer mer och mer även i matlagningstävlingar. Min personliga favorit är stekt fläsk med löksås. Och raggmunk.

I LRF:s gårdstur ingår förutom Tallmyra gård också besök hos fågelbonden Henrik Weijber i Björkvik, nötköttsbönderna Urban och Romae Brunnsberg, Långtora Grän och lammbonden Birgitta Ulväng, Husby gård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om